Miękkie bardzo cytrynowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady.
Przygotowane są na oleju rzepakowym i maślance. Można powiedzieć, że samo zdrowie. ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- pół szklanki maślanki
- sok i skórka z 2 cytryn
- 150g białej czekolady pokrojonej w kostkę
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta(1 pełna łyżka), pomagając sobie zwilżonymi w wodzie dłońmi. W każde ciasteczko powtykać kilka kawałków czekolady.
Piec ok. 10-12 minut w 180ºC.
Upieczone ciastka będą miękkie w dotyku, ale wraz ze stygnięciem lekko stwardnieją.
Smacznego!
Co prawda białej czekolady nie lubię ale już wyobrażam sobie ich smak z ciemną :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować i taką opcję. :)
UsuńSłodkie:)
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno pyszne :) Uwielbiam białą czekoladę :) a ten różaniec między tymi słodkościami - aż nieprzyzwoity :P
OdpowiedzUsuń