19 sty 2014

Ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą na oleju


Miękkie bardzo cytrynowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady.
Przygotowane są na oleju rzepakowym i maślance. Można powiedzieć, że samo zdrowie. ;)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • pół szklanki maślanki
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 150g białej czekolady pokrojonej w kostkę
Mąkę przesiać z sodą, dodać wszystkie pozostałe składniki(po za czekoladą) i wymieszać na jednolitą, gość gęstą i klejącą się masę.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta(1 pełna łyżka), pomagając sobie zwilżonymi w wodzie dłońmi. W każde ciasteczko powtykać kilka kawałków czekolady.
Piec ok. 10-12 minut w 180ºC.
Upieczone ciastka będą miękkie w dotyku, ale wraz ze stygnięciem lekko stwardnieją.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Co prawda białej czekolady nie lubię ale już wyobrażam sobie ich smak z ciemną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i na pewno pyszne :) Uwielbiam białą czekoladę :) a ten różaniec między tymi słodkościami - aż nieprzyzwoity :P

    OdpowiedzUsuń