18 sty 2014

Bananowe muffiny z czekoladą


Chodziły za mną takie od dłuższego czasu. Z bananem, cynamonem i kawałkami czekolady.
Bajecznie proste bo jak na muffiny przystało zrobione są łyżką, bez wyciągania miksera i brudzenia niezliczonej ilości misek. Wszystko zrobiłem w rondelku w którym rozpuszczałem masło. Od taka oszczędność wody i czasu :)


Składniki:
  • 1 bardzo duży banan rozgnieciony na puree
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki masła
  • 1 jajko
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki cukru
  • ok. 100g posiekanej gorzkiej czekolady
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, cukrem i cynamonem, odstawić.
Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać maślankę, banany i jajko roztrzepać łyżką do połączenia się. Wsypać suche składniki, mieszać aż nie będzie śladów mąki. Połowę posiekanej czekolady wsypać do masy.

Blaszkę do muffin wyłożyć papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości, z wierzchu posypać pozostałą czekoladą.
Piec ok. 20-25 minut w 180ºC.
Smacznego!


* - przepis z vegazone

7 komentarzy:

  1. Banan , czekolada ? Czekaj i wypatruj mnie - już po nie lecę ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, dzięki, pewnie wypróbuję ;)
    Tylko co to za jednostka 1/2 szklanki masła? A ile to gram? 100?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moi chłopcy uwielbiają muffiny, ale z bananem jeszcze nie robiłam.
    Ciekawe jak im będą smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedne z pyszniejszych muffinów, jakie zrobiłam i zjadłam :) dziękuję za przepis :) (p.s. w przepisie brakuje informacji, gdzie dodać cukier - ja dałam do suchych składników ;-) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały.
      Faktycznie, umknął mi. Już poprawiam. :)

      Usuń