Delikatny biszkopt kokosowy z pianką jogurtową i warstwą galaretki z bananami. Bardzo szybkie, proste, orzeźwiające, lekkie i smaczne ciacho. :)
Biszkopt
Składniki:
- 4 duże jaja
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki wiórków kokosowych
Mąki przesiać, dodać kokos i delikatnie wymieszać całość. Masę wyłożyć do blachy o wymiarach 35x30cm. Piec 25 minut w 180ºC, aż wbity patyczek będzie suchy.
Pianka
Składniki:
- 1kg jogurtu naturalnego
- skórka tarta z cytryny
- 300ml śmietanki 36%
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki żelatyny
Zmiksować jogurt z cukrem i skórką cytrynową, cały czas mieszając wlewać rozpuszczoną w ok. 1/4 szklanki wody żelatynę.
Na koniec na małych obrotach miksera lub ręcznie połączyć ubitą śmietanę z masą jogurtową.
Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 3/4 zalecanej ilości wody
- 3 banany pokrojone w plastry
- 150ml soku bananowego
Na wierzchu ułożyć plastry banana i zalać ścinająca już się galaretką.
Ciasto nakryć folią i schłodzić najlepiej całą noc.
Kroić gorącym nożem.
Smacznego!
Wszystko co z bananem wielbię <3 A do tego ta pianka - poezja :)
OdpowiedzUsuńale ciaho! ;)
OdpowiedzUsuńI kolejne ciacho do zrobienia :) Super połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń