1 sty 2014

Ciasto bananowo-kokosowe


Delikatny biszkopt kokosowy z pianką jogurtową i warstwą galaretki z bananami. Bardzo szybkie, proste, orzeźwiające, lekkie i smaczne ciacho. :)

Biszkopt
Składniki:
  • 4 duże jaja
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno z cukrem, nie przerywając miksowania dodać żółtka.
Mąki przesiać, dodać kokos i delikatnie wymieszać całość. Masę wyłożyć do blachy o wymiarach 35x30cm. Piec 25 minut w 180ºC, aż wbity patyczek będzie suchy.


Pianka
Składniki:
  • 1kg jogurtu naturalnego
  • skórka tarta z cytryny
  • 300ml śmietanki 36%
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki żelatyny
Śmietankę ubić na sztywno.
Zmiksować jogurt z cukrem i skórką cytrynową, cały czas mieszając wlewać rozpuszczoną w ok. 1/4 szklanki wody żelatynę.
Na koniec na małych obrotach miksera lub ręcznie połączyć ubitą śmietanę z masą jogurtową.

Dodatkowo:
  • 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 3/4 zalecanej ilości wody
  • 3 banany pokrojone w plastry
  • 150ml soku bananowego
Biszkopt nasączyć sokiem, wylać na niego przygotowaną masę jogurtową i schłodzić w lodówce 2-3 godziny, aż stężeje.
Na wierzchu ułożyć plastry banana i zalać ścinająca już się galaretką.
Ciasto nakryć folią i schłodzić najlepiej całą noc.
Kroić gorącym nożem.
Smacznego! 


3 komentarze: