Jaki czas temu pokazywałem Wam cynamonowy chlebek bananowy, tym razem zapraszam na czekoladową wersję tego wypieku.
Ciasto jest banalnie prosto w wykonaniu, bo robione jest na zasadzie mieszania suchych i mokrych składników. Żadnego ubijania, miksowania. Wystarczy łyżka. :)
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 115g rozpuszczonego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 3 rozgniecione na papkę dojrzałe banany
- pół szklanki orzeszków ziemnych lub innych ulubionych
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady
W drugiej roztrzepać jajka z bananowym puree oraz masłem. Wlać składniki mokre do suchych i wymieszać tylko do połączenia się. Na sam koniec dodać orzeszki oraz czekoladę.
Masę przełożyć do 25cm keksówki. Piec ok. 55-60 minut w 180ºC; wbity w ciasto patyczek powinien być suchy.
Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Uwielbiam chlebki bananowe, a ten wygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńPo prostu cudo! lepszego połączenia nie mogę sobie wyobrazić. Aczkolwiek do tego jeszcze koniecznie miód bądź konfitura z gorzkich pomarańczy i do szczęścia nie trzeba nic więcej.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nigdy nie zawodzisz w kwestii wypieków :]
Po prostu cudo! Lepszego połączenia nie mogę sobie wyobrazić. Aczkolwiek do pełni szczęścia jeszcze jedynie dodatek miodu lub konfitury z gorzkich pomarańczy.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie w kwestii wypieków nigdy nie zawodzisz :]
Pozdrawiam :]
Bardzo podobają mi się to pęknięcie na samej górze<3
OdpowiedzUsuńKakaowy ? Zwykły piekłam ale o kakaowym nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona tą stroną... Co następny przepis to jeszcze lepszy...
OdpowiedzUsuńUczta dla oczu i podniebienia... :)
Upiekłam, użyłam mrożonych bananów i orzechów włoskich, bardzo smaczne i bardzo czekoladowe ciasto w sam raz do popołudniowej sobotniej herbaty. Do pieczenia użyłam foremki silikonowej i piekłam 40 min. Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńAnowid