14 sty 2014

Czekoladowy chlebek bananowy


Jaki czas temu pokazywałem Wam cynamonowy chlebek bananowy, tym razem zapraszam na czekoladową wersję tego wypieku.
Ciasto jest banalnie prosto w wykonaniu, bo robione jest na zasadzie mieszania suchych i mokrych składników. Żadnego ubijania, miksowania. Wystarczy łyżka. :)


Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 115g rozpuszczonego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 3 rozgniecione na papkę dojrzałe banany
  • pół szklanki orzeszków ziemnych lub innych ulubionych
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę.
W drugiej roztrzepać jajka z bananowym puree oraz masłem. Wlać składniki mokre do suchych i wymieszać tylko do połączenia się. Na sam koniec dodać orzeszki oraz czekoladę.
Masę przełożyć do 25cm keksówki. Piec ok. 55-60 minut w 180ºC; wbity w ciasto patyczek powinien być suchy.
Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam chlebki bananowe, a ten wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu cudo! lepszego połączenia nie mogę sobie wyobrazić. Aczkolwiek do tego jeszcze koniecznie miód bądź konfitura z gorzkich pomarańczy i do szczęścia nie trzeba nic więcej.
    Zdecydowanie nigdy nie zawodzisz w kwestii wypieków :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu cudo! Lepszego połączenia nie mogę sobie wyobrazić. Aczkolwiek do pełni szczęścia jeszcze jedynie dodatek miodu lub konfitury z gorzkich pomarańczy.
    Zdecydowanie w kwestii wypieków nigdy nie zawodzisz :]
    Pozdrawiam :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobają mi się to pęknięcie na samej górze<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kakaowy ? Zwykły piekłam ale o kakaowym nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zachwycona tą stroną... Co następny przepis to jeszcze lepszy...
    Uczta dla oczu i podniebienia... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam, użyłam mrożonych bananów i orzechów włoskich, bardzo smaczne i bardzo czekoladowe ciasto w sam raz do popołudniowej sobotniej herbaty. Do pieczenia użyłam foremki silikonowej i piekłam 40 min. Bardzo dziękuję za przepis.
    Anowid

    OdpowiedzUsuń