Za keksami nie przepadam. Są dla mnie suche i zbyt tłuste, ale oto alternatywa dla nich! Przygotowany na bazie biszkoptu z ogromną ilością skórki pomarańczowej, orzechów, śliwek, żurawiny i suszonych moreli. Aby był wilgotny jeszcze ciepły nasączony jest cytrynowym syropem. Zdecydowanie numer jeden wśród keksów. :)
Syrop cytrynowy
Składniki:
- 220ml wody
- 3 łyżki cukru
- sok z jednej cytryny
Keks
Składniki:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- 1,5 szklanki posiekanych bakalii i orzechów(tak jak wspominałem u mnie to głównie morele, żurawina, śliwki i migdały)
Obie masy połączyć ze sobą na wolnych obrotach miksera, a następnie już z pomocą łopatki wmieszać przesiane mąki. Gdy suche składniki w większości zostaną wchłonięte dodać bakalie oraz sok z pomarańczy.
Masę delikatnie wyłożyć do keksówki o długości ok. 24cm. Piec w 180ºC przez 35-40 minut(wbity w ciasto patyczek powinien być suchy). Upieczony keks odstawić na 20 minut.
Po tym czasie nakłuć go drewnianym patyczkiem lub noże, nasączyć przygotowanym syropem i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem polać lukrem* i ozdobić skórką pomarańczową.
Smacznego!
* - przygotowałem go z jednego małego białka wymieszanego z ok. 3/4 szklanki cukru pudru
Wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis;) wypróbuję. Ja keks robię troszeczkę inaczej.
OdpowiedzUsuńWypróbuję. Lubię ciasta z bakaliami.
OdpowiedzUsuń