7 sty 2014

Keks biszkoptowy


Za keksami nie przepadam. Są dla mnie suche i zbyt tłuste, ale oto alternatywa dla nich! Przygotowany na bazie biszkoptu z ogromną ilością skórki pomarańczowej, orzechów, śliwek, żurawiny i suszonych moreli. Aby był wilgotny jeszcze ciepły nasączony jest cytrynowym syropem.  Zdecydowanie numer jeden wśród keksów. :)

Syrop cytrynowy
Składniki:
  • 220ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
Wodę z cukrem zagotować w rondelku i gotować ok. 2-3 minut. Zdjąć z ognia, dolać sok z cytryny i pozostawić do całkowitego wystudzenia.


Keks
Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • 1,5 szklanki posiekanych bakalii i orzechów(tak jak wspominałem u mnie to głównie morele, żurawina, śliwki i migdały)
Białka ubić z połową cukru na sztywną i gęstą pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem(do białości).
Obie masy połączyć ze sobą na wolnych obrotach miksera, a następnie już z pomocą łopatki wmieszać przesiane mąki. Gdy suche składniki w większości zostaną wchłonięte dodać bakalie oraz sok z pomarańczy.
Masę delikatnie wyłożyć do keksówki o długości ok. 24cm. Piec w 180ºC przez 35-40 minut(wbity w ciasto patyczek powinien być suchy). Upieczony keks odstawić na 20 minut.
Po tym czasie nakłuć go drewnianym patyczkiem lub noże, nasączyć przygotowanym syropem i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przed podaniem polać lukrem* i ozdobić skórką pomarańczową.
Smacznego!


* - przygotowałem go z jednego małego białka wymieszanego z ok. 3/4 szklanki cukru pudru

3 komentarze:

  1. Zapisuję przepis;) wypróbuję. Ja keks robię troszeczkę inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję. Lubię ciasta z bakaliami.

    OdpowiedzUsuń