20 lut 2014

Babka karmelowa


Kolejny przepis z o cynamonowo-karmelowej nucie, ostatnio w takich się rozsmakowałem. :)
Babka jak to babka, ładnie wyrośnięta, idealna z kubkiem gorącej kawy.

Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • 130g masła
  • 2 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki wody i cały cukier umieścić w rondelku, podgrzewać aż do uzyskania ciemnego karmelu(nie mieszając masy łyżką, a jedynie potrząsając garnkiem), dodać do niego mleko(uwaga pryska!), rozpuścić na delikatnym ogniu ewentualne gródki i wystudzić.

Miękkie masło ubić mikserem ok. 3 minut, dodać do niego jaja(masa będzie grudkowata ale taka ma być).
W trzech partiach dodawać do jaj i masła przesiane suche składniki(mąkę, cynamon, proszek, sodę), a w dwóch karmel z mlekiem.
Ciasto wyłożyć do keksówki. Piec ok. 60 minut w 180ºC, stan upieczenia polecam sprawdzić patyczkiem.
Upieczoną babkę wyjąć na kartkę i wystudzić. Udekorować polewą np. z białej czekolady.


Polewa z białej czekolady
Składniki:
  • 50g białej czekolady
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
Wszystkie składniki rozpuścić np. w kuchence mikrofalowej.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Widzę, że ostatnio karmel u Ciebie króluje :) Mi to baaaardzo odpowiada!
    Nawet wiem, komu będzie bardzo smakowała taka babka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babki to zdecydowanie ciasta nie dla mnie hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezła babka, można by rzec :) Bardzo fajnie się prezentuje. No i karmel... czy jest ktoś, kto go nie lubi? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię te smaki , a do tego ten lukier...zjadła bym takiej

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie,lecz wole ciasta tzw.mokre,takie jakimi nas rozpieszczasz w szpitalu.Jestes genialny !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jutro mam wpaść do Was z nowym ciachem? :P

      Usuń
  6. Połączenie karamelu i cynamonu musi być bardzo ciekawe? Pysznie wygląda ta babka!! :)

    OdpowiedzUsuń