19 lut 2014

Kostka kajmakowa


Dziś kolejne proste ciasto, a przy tym bardzo smaczne. Delikatny i wilgotny biszkopt, a na nim kajmakowa masa z kremówki i jogurtów greckich. Całość zwieńczona polewą z białej czekolady. Kto lubi karmelowe smaki będzie zadowolony. :)

Ciasto
Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu
Jajka(całe) ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty, wlać olej i sodę.
Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę(przy ostatniej dolać ocet) i mleko(z rozpuszczoną w nim kawą). Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w  180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Ciasto urośnie z górką, więc ostrym nożem należy je wyrównać po całkowitym wystudzeniu.

Po wyrównaniu nasączyć go posłodzonym kakao(ok. 200ml płynu).


Krem kajmakowy
Składniki:
  • 350g zimnej śmietanki 36%
  • 600g jogurtu greckiego
  • 400g masy kajmakowej
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
  • łyżka kakao
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
Śmietankę ubić na sztywno, jogurt zmiksować z cukrem, kajmakiem, kakao i  rozpuszczoną żelatyną.
Za pomocą łopatki lub na wolnych obrotach miksera wmieszać ubitą śmietankę. Masę wylać na nasączony biszkopt, przykryć i schłodzić w lodówce ok. 3-4 godzin, aż stężeje.


Polewa z białej czekolady
Składniki:
  • 100g białej czekolady
  • 50g masła
  • 3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
  • łyżka miodu
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszając masę co kilka sekund bo błyskawicznie może się przypalić.

Na schłodzone ciasto wylać polewę, schować do lodówki aby zastygła.
Kroić w kostki, a każdą z nich dekorować orzeszkiem ziemnym.
Smacznego! :)


Ciasta przekładańce

22 komentarze:

  1. ;-) wszystko dobrze gdyby nie te karmel, którego szczerze nienawidzę :-)Ale zdjęcia cudne Podziwiam pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie karmel, to może kawa? :)
      http://mymankitchen.blogspot.com/2014/02/kostka-kawowa.html

      Usuń
  2. Obledna! To jedno slowo przychodzi mi tylko do glowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealnie trafione w mój gust :-) świetny przepis. Zawsze się zastanawiam jak pokroić ciasto żeby powstały takie idealne kawałki? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej kroić na blacie(zawsze zostawiam margines papieru do pieczenia, za który ciągam całe ciasto z blachy), do tego długi, bardzo ostry nóż. Idealnie gdyby był gorący. :)

      Usuń
  4. Coś chyba pomieszane jest w przepisie, wśród składników jest ocet, przy wykonaniu ciasta brak, pojawia się za to kawa...
    To jak będzie poprawnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu zgubiłem go podczas pisania "receptury". Dodaje się go na samym końcu przy ostatniej partii mąki.

      Usuń
    2. Ok. Dziękuję.

      Usuń
  5. Kajmakowa?*.* Dla mnie niebo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto obłędne! A zdjęcia fantastyczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fenomenalnie , muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo elegancko wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jutro robię :) jestem ciekawa jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda! Mniam!
    Pozdrawiam
    Majana
    (majanaboxing.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda! Mniam!
    Pozdrawiam
    Majana
    (majanaboxing.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda fantastycznie i znając upodobania smakowe mojego Męża znikłoby błyskawicznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda na to, że to jest coś, czgo szukałam od dłuższego czasu.. :)
    Czy smak kajmaku jest intensywny, czy też dodany "nabiał" ;) łagodzi jego smak?
    Ponadto zastanawiam się jak sztywna jest masa - czy utrzymała jeszcze jeden blat ciast?Zastanawiam się nad zastosowaniem jej w torcie..
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest dość delikatny, jeśli chcesz bardzo intensywny polecam zwiększyć ilość kajmaku lub z cukru przygotować karmel i ostudzony dodać do masy.
      Co do jej konsystencji, to na pewno utrzyma drugi blat ciasta, ale warto przed przełożeniem ją schłodzić, aby żelatyna ją ściągnęła odrobinę. :)

      Usuń
  15. Wspaniała krajanka! Na pewno zrobię na Wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń