6 lut 2014

Pączki z różą


Pierwszy raz  w życiu wyszły mi pączki z obwódką! Jeszcze nigdy nie doczekałem się takich, ba! Nawet moja mamusia kochana nigdy takich nie zrobiła, a przecież to takie proste. Wystarczy uformowane odłożyć na ok. 20-30 minut do napuszenia się i dopiero takie podrośnięte smażyć. :)

Składniki:
  • 550g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100g roztopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • pół łyżeczki soli
  • konfitura z róży do nadziania
  • olej do smażenia

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić na 10 minut.

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać rozczyn, żółtka, masło i spirytus.
Ciasto wyrabiać ok. 5-6 minut, aż zacznie odchodzić od ręki, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, aby je odgazować.
Rozpłaszczyć na grubość ok. 1,5cm, wycinać szklanką pączki o średnicy 6cm, układać je na blacie podsypanym mąką, przykryć i zostawić na 20-30 minut do podwojenia objętości.
Olej rozgrzać do 180ºC, pączki smażyć po kilka minut z obu stron do złotego koloru.



Układać je na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem, jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą z róży.
Udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego! :)




Tłusty czwartek 2014

20 komentarzy:

  1. Przepiękne! Kurcze, zazdroszczę tej obwódki. Ja tak robię (daję im ten durny czas, żeby się napuszyły) i nic. Jak obwódki nie było, tak nie ma :-/ Przetestuję jeszcze Twój przepis. Może się uda ;-)

    PS. Piękne zdjęcia
    PS. 2 Może weźmiesz udział w moim blogowym konkursie. Wszystko o znajdziesz tutaj: http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html
    Będzie mi bardzo miło :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też nigdy takie nie wychodziły, a tu miła niespodzianka. :)

      Z chęcią zapoznam się z konkursem, ale to pewnie wieczorem bo zaraz znikam. :)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia! Uwielbiam wszystko co smakuje płatkami róży!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze nadzienie świata!

    OdpowiedzUsuń
  4. coś pięknego! moje ulubione pączki z różą!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wyglądają;):) Jeszcze z moim ulubionym nadzieniem:) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba przekonam się do pączków! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie potrzebna jest wersja do druku, bo szkoda tuszu na zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę o wersję do druku

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszą obłędnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodkie :) A jak nadziewasz pączki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szprycą, można je nadziewać zaraz do formowaniu, ale według mnie lepiej to się robi po usmażeniu. :)

      Usuń
    2. Dzięki za radę :) A jeszcze mi powiedz ile pączków Ci wyszło z tego przepisu?

      Usuń
    3. O ile dobrze pamiętam to chyba 22 albo 23 sztuki. :)

      Usuń
    4. Zrobiłam :D Co prawda nie wyszły mi takie ładne jak Twoje ale już wiem co zrobić żeby je poprawić :) A tu moja wersja: http://gotujzkasia.pl/2014/02/18/paczki-z-roza/
      Dzięki za przepis :)

      Usuń
  11. Na pączka nie trzeba mnie namawiać, zjadłabym nawet wszystkie te ze zdjęcia, jeden za drugim:) Jeszcze tą różą w środeczku kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  12. ale piękne pączusie :) porywam jednego !

    OdpowiedzUsuń
  13. przepiekne .... ja tez dzis smaze paczki i oby wyszly mi takie jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Są przepyszne. Najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam. Świetny przepis.
    A tutaj widać moje efekty : http://czekoladowaksiazka.blogspot.com/2014/02/paczki.html

    OdpowiedzUsuń