Dziś zapraszam Was na sernik inspirowany czekoladowym niemieckim tortem przełożonym ganach, kremem z orzechów pekan i wiórków kokosowych.
Znajdziecie tutaj wszystko co najlepsze. Czekoladowe ciasteczka na spodzie i bokach, warstwę rozpuszczonej czekolady ukryta pod kajmakowym sernikiem, solidny kawałek ciasta czekoladowego i pyszną, karmelową masę z maślanych pekanów i aromatycznego kokosa.
Przepis sam w sobie nie jest wymagający jednak potrzeba trochę czasu na zrobienie wszystkich elementów, finalne złożenie i schłodzenie całości aby dobrze stężała, jeśli macie dwie 21cm średnicy tortownice to praca się skróci, bo można sernik i ciasto piec w tym samym momencie, tak czy siak od święta warto się przemęczyć, zresztą zapewniam że wysiłki zostaną nagrodzone. :)
Spód
Składniki:
- 200g czekoladowych herbatników
- łyżka cukru
- łyżka kakao
- 100g masła
Herbatniki rozgnieść do powstania okruchów, dodać kakao, cukier oraz rozpuszczone masło, wymieszać.
Takim "mokrym piaskiem" wylepić dno oraz boki tortownicy o średnicy 21cm, schłodzić 2 godziny w lodówce.
Warstwa ganach
Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- łyżka miody
- 50g masła
- 1/5 szklanki śmietanki 36%
Wszystkie składniki umieścić w kąpieli wodnej i powoli rozpuścić do powstania jednolitego kremu.
Wylać go na schłodzony spód. Wstawić do lodówki na ok. godzinę do stężenia.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- szklanka maki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- pół szklanki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki posiekanej czekolady(użyłem gorzkiej)
W osobnej miejsce wymieszać mokre składniki(maślankę, olej, jajko).
Mokre wlać do suchych i wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników.
Obtoczone w odrobinie mąki kawałki czekolady wmieszać do ciastka kilkoma sprawnymi ruchami.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 21cm. Piec w 180ºC przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Upieczone wypiąć z obręczy i wystudzić.
Masa serowa
Składniki:
- 500g mascarpone
- 250g mielonego twarogu
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 4 jajka
- 300g masy kajmakowej
- 2 łyżki kakao
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
Zmiksować na niskich obrotach oba rodzaje sera ze śmietanką i kajmakiem. Cały czas miksując wbijac po jednym jajku, każdorazowo dokładnie rozprowadzając je w masie. Na sam koniec dodać sok z cytryny oraz mąkę.
Masę wylać na schłodzony spód(powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), piec w 170ºC przez 60 minut, aż do ścięcia się sernika(środek może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą).
Wystudzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krem
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki orzechów pekan, posiekanych(swoje wrzuciłem do malaksera i zmiksowałem na bardzo drobno)
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 3 żółtka
- 100g masła
W rondelku umieścić śmietankę, cukier, żółtka i masło. Cały czas mieszając doprowadzić masę do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez 5 minut. Dodać uprażone wiórki i orzechy, dokładnie wymieszać.
Masę odstawić do wystudzenia.
Na sernik wyłożyć połowę kremu, przykryć go ciastem czekoladowym na którym rozsmarować pozostały krem.
Sernik schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Smacznego! :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMyślę, że najlepiej sprawdziłyby się orzechy włoskie. Pekany mają podobny smak z tą różnicą, że są bardziej hmmm... maślane? Inaczej nie mogę tego określić.
UsuńW przepisie zapomniałem dodać, że swoje zmieliłem prawie na proszek - w obawie czy aby na pewno krem będzie miał odpowiednią konsystencję, ale z powodzeniem można je tylko posiekać.
przy najbliższej okazji będę próbowała wykonać to cudo!!
UsuńWygląda cudownie!! :) Przepiękny blog ;)
OdpowiedzUsuńboszszsze, ale to cudnie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńCo sernik to lepszy ! :D
OdpowiedzUsuńgenialny, poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńczekolada, kawa, kokos i... kajmak! toż to prawdziwa rozpusta, marzy mi się taka :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nas rozpieszczasz, ale wiesz? W ogóle mi to nie przeszkadza; D
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci! :)))
OdpowiedzUsuńserce mi zaczyna szybciej bić jak widzę tak cudowny sernik!
OdpowiedzUsuńTo nie sernik, to istna rozpusta! :D
OdpowiedzUsuńWyjątkowo efektowny :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny !! :)
OdpowiedzUsuńWygląda super a pomysł z kajmakiem i orzechami kusi i inspiruje:)
OdpowiedzUsuńto cudo a nie sernik :)
OdpowiedzUsuń