18 mar 2014

Chleb z makiem


Kolejny prosty i szybki w przygotowaniu chleb, tym razem z dodatkiem maku.

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 200g mąki żytniej razowej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 30g świeżych drożdży
  • 350-400ml wody
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut.
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, dodać rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto - ok. 10 minut ręcznego wyrabiania. Odstawić pod przykryciem na godzinę do podwojenia objętości, po tym czasie krótki wyrobić ciasto i ponownie odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po drugim wyrośnięciu uformować bochenek, ułożyć go miejscem łączenia do góry w koszyczku do wyrastania, pozostawić na 30 minut.


Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, szybki i zdecydowanym ruchem "wyrzucić" na nią chleb, naciąć nożem.
Piec ok. 50 minut do wyraźnego zrumienienia się.
Całkowicie wystudzić na kratce.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Swietny ten chleb! Mak dodaju mu tyle uroku... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jest! I jak ładnie nacięty; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny chleb, i właściwa ilość maku

    OdpowiedzUsuń