Kolejny prosty i szybki w przygotowaniu chleb, tym razem z dodatkiem maku.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200g mąki żytniej razowej
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 1/3 szklanki suchego maku
- 30g świeżych drożdży
- 350-400ml wody
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, dodać rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto - ok. 10 minut ręcznego wyrabiania. Odstawić pod przykryciem na godzinę do podwojenia objętości, po tym czasie krótki wyrobić ciasto i ponownie odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po drugim wyrośnięciu uformować bochenek, ułożyć go miejscem łączenia do góry w koszyczku do wyrastania, pozostawić na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, szybki i zdecydowanym ruchem "wyrzucić" na nią chleb, naciąć nożem.
Piec ok. 50 minut do wyraźnego zrumienienia się.
Całkowicie wystudzić na kratce.
Smacznego!
Swietny ten chleb! Mak dodaju mu tyle uroku... :))
OdpowiedzUsuńPiękny jest! I jak ładnie nacięty; )
OdpowiedzUsuńBardzo fajny chleb, i właściwa ilość maku
OdpowiedzUsuń