25 mar 2014

Francuskie rożki z chałwą


Dziś zapraszam Was na ekspresowe ale przepyszne ciastka, bo co może być lepsze od maślanego ciasta francuskiego napełnionego chałwą i orzeszkami ziemnymi? :)

Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 200g chałwy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki orzeszków ziemnych
Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na kwadraty o boku ok. 10cm(lub takie jakie chcemy ciastka).
Chałwę, 1 całe jajko, żółtko(białko rozbełtać z łyżką wody), miód i cynamon utrzeć mikserem na gładką masę, dodać 3/4 orzeszków(posiekanych).

Na każdy kawałek ciasta nakładać po łyżce nadzienia, przeciwległe boki założyć na siebie.
Wierzch posmarować białkiem i obsypać pozostałymi orzeszkami.
Piec w 200ºC ok. 20 minut aż do wyraźnego zrumienienia się.
Smacznego!


2 komentarze:


  1. Blog urzeka prostotą, pięknymi zdjęciami, pysznymi potrawami, dlatego nominowałam go (wiem, że już po raz któryś, ale jeśli coś jest dobre, to trzeba doceniać) do "Liebster Blog Award".
    Serdecznie zapraszam do zabawy.
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta francuskiego fanką nie jestem ale chętnie spróbuję drożdżowego zamiennika tych ciastek! ;)

    OdpowiedzUsuń