Dziś maleństwa w wersji czekoladowej, każde z kleksem bitej śmietany na spodzie z pokruszonych herbatników. :)
Spód
Składniki:
- 100g herbatników
- 3 łyżki masła
Takim mokrym piaskiem wykładać papilotki.
Masa serowa
Składniki:
- 250g mascarpone
- 250g kremowego serka
- 200g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
Masą serową napełniać papilotki do 4/5 wysokości.
Piec w 170ºC przez około 20-25 minut. Wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.
Dodatkowo:
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 4-5 kostek rozpuszczonej czekolady do dekoracji
Schłodzić kilka godzin w lodówce, a przed podaniem polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Urocze :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne zdjęcia apetycznych łakoci! Nie mogę na nie patrzeć bo zaraz pobiegnę wyjadać jakieś słodkości z lodówki!
OdpowiedzUsuńRobiłam mini serniczki jakieś 2 tygodnie temu ale bez spodu ,teraz czas przetestować takie! :)
OdpowiedzUsuńZe spodem moim zdaniem są o wiele lepsze, łatwiej się wcina. ;)
OdpowiedzUsuńChyba musze o takich pomyśleć :) polecasz jakas konkretną formę do muffinek? bo nie mam poki co w swojej kolekcji...
UsuńJa osobiście polecam teflonowe. Myje się je łatwo. Sylikonowe są do kitu moim zdaniem, wyginają się w każdą możliwą stronę. porażka... :D
UsuńIdealne dla czekoladocholików :)
OdpowiedzUsuńJaki to jest kremowy serek? Typu np. danio waniliowe?
OdpowiedzUsuńNp.philadelphia.
Usuń