Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda jest wybitnie brzydka i na poprawę humoru zaserwuję dziś mini pecan pie czyli malutkie kruche tarty wypełnione mieszaniną masła, brązowego cukru, cynamonu i orzechów pekan. Ja w nich się zakochałem. Robiłem je już 3 razy i za każdym znikają w ekspresowym tempie. :)
Kruchy spód
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 150g zimnego masła
- 1 małe jajko
Zawinąć w folię, schłodzić 30 minut.
Rozwałkować na placek o grubości ok. 2mm, wycinać koła(większe od średnicy używanych foremek), wykładać nimi natłuszczoną formę do muffinek(lub tak jak u mnie, mini formy do tart).
Ponownie schłodzić i przygotować nadzienie.
Nadzienie
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1 i 1/3 szklanki ciemnego brązowego cukru(użyłem dark muscovado)
- 50 rozpuszczonego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 1-1,5 szklanki orzechów pekan
Piec w 180ºC przez ok. 20-25 minut do czasu aż ładnie zapieką się z góry, a ciasto się zarumieni.
Smacznego!
* - to przepis na ok. 20 babeczek w zależności od wielkości.
Jeżeli coś jest z orzechami pekan to musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że pekany są u nas takie drogie. Gdyby nie ich cena, jadłabym je nałogowo; D A takie tartaletki to już na pewno; )
OdpowiedzUsuńTak, to ich największy minus.
UsuńŚLiczne! Czy z podanych składników nadzienia wychodzi rzeczywiście taki ciemny kolor, czy dodałeś kakao lub czekoladę ?Alicja.
OdpowiedzUsuńUżyłem ciemnego cukru, dark miscavado i to jego zasługa.
UsuńDziękuję za odpowiedż, Alicja
Usuń