2 mar 2014

Mini pecan pie


Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda jest wybitnie brzydka i na poprawę humoru zaserwuję dziś mini pecan pie czyli malutkie kruche tarty wypełnione mieszaniną masła, brązowego cukru, cynamonu i orzechów pekan. Ja w nich się zakochałem. Robiłem je już 3 razy i za każdym znikają w ekspresowym tempie. :)


Kruchy spód
Składniki:
  • 1,5  szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 150g zimnego masła
  • 1 małe jajko
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozcierać składniki ze sobą, aż do uzyskania kruszonki, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto(gdyby nie chciało dobrze się połączyć dodać 1-2 łyżki wody).
Zawinąć w folię, schłodzić 30 minut.
Rozwałkować na placek o grubości ok. 2mm, wycinać koła(większe od średnicy używanych foremek), wykładać nimi natłuszczoną formę do muffinek(lub tak jak u mnie, mini formy do tart).
Ponownie schłodzić i przygotować nadzienie.


Nadzienie 
Składniki:
  •  2 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanki ciemnego brązowego cukru(użyłem dark muscovado)
  • 50 rozpuszczonego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1-1,5 szklanki orzechów pekan
Wszystkie składniki(prócz orzechów) wymieszać do połączenia się. Tak przygotowaną masą wypełniać do 3/4 wysokości wyłożone ciastem foremki, wierzch posypać pekanami.
Piec w  180ºC przez ok. 20-25 minut do czasu aż ładnie zapieką się z góry, a ciasto się zarumieni.
Smacznego!


* - to przepis na ok. 20 babeczek w zależności od wielkości.

6 komentarzy:

  1. Jeżeli coś jest z orzechami pekan to musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda tylko, że pekany są u nas takie drogie. Gdyby nie ich cena, jadłabym je nałogowo; D A takie tartaletki to już na pewno; )

    OdpowiedzUsuń
  3. ŚLiczne! Czy z podanych składników nadzienia wychodzi rzeczywiście taki ciemny kolor, czy dodałeś kakao lub czekoladę ?Alicja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłem ciemnego cukru, dark miscavado i to jego zasługa.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedż, Alicja

      Usuń