12 mar 2014

Miniserniczki czekoladowe


Dziś maleństwa w wersji czekoladowej, każde z kleksem bitej śmietany na spodzie z pokruszonych herbatników. :)

Spód
Składniki:
  • 100g herbatników
  • 3 łyżki masła
Ciastka pokruszyć, dodać rozpuszczone masło.
Takim mokrym piaskiem wykładać papilotki.


Masa serowa
Składniki:
  • 250g mascarpone
  • 250g kremowego serka
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
Mascarpone, ser i cukier utrzeć do połączenia się, dodać rozpuszczoną czekoladę(cały czas delikatnie miksując). Gdy masa stanie się jednolita wbić po jednym jajku na raz. Na sam koniec wmieszać kakao oraz mąkę.
Masą serową napełniać papilotki do 4/5 wysokości.
Piec w 170ºC przez około 20-25 minut. Wyjąć z formy i całkowicie wystudzić.


Dodatkowo:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4-5 kostek rozpuszczonej czekolady do dekoracji
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, za pomocą szprycy wyciskać na każdy serniczek porcję.
Schłodzić kilka godzin w lodówce, a przed podaniem polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Fantastyczne zdjęcia apetycznych łakoci! Nie mogę na nie patrzeć bo zaraz pobiegnę wyjadać jakieś słodkości z lodówki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam mini serniczki jakieś 2 tygodnie temu ale bez spodu ,teraz czas przetestować takie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze spodem moim zdaniem są o wiele lepsze, łatwiej się wcina. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba musze o takich pomyśleć :) polecasz jakas konkretną formę do muffinek? bo nie mam poki co w swojej kolekcji...

      Usuń
    2. Ja osobiście polecam teflonowe. Myje się je łatwo. Sylikonowe są do kitu moim zdaniem, wyginają się w każdą możliwą stronę. porażka... :D

      Usuń
  4. Idealne dla czekoladocholików :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki to jest kremowy serek? Typu np. danio waniliowe?

    OdpowiedzUsuń