4 kwi 2014

Babka marmurkowa


Wielkanoc tuż za pasem, a na blogu od dłuższego czasu nie było żadnego przepisu na babkę, to nie niedopuszczalne!
Zapraszam więc dziś na chyba moją ulubioną, marmurkową.


Babka
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 130g masła
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 100g czekolady
  • łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki mleka
  • łyżeczka octu 
Masło utrzeć z cukrem do białości(trzeba je ubijać naprawdę długo, aby dobrze się napowietrzyło), nie przerywając miksowania dodać jajka, proszek i sodę. Masa może wydawać się zważona, ale nie przejmujcie się tym, dodajcie mąkę, jogurt oraz ocet.
Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao oraz kawę z mlekiem.

Formę do babki wysmarować tłuszczem i obficie wysypać bułką tartą, na przemian nakładać łyżkę jasneg i łyżkę ciemnego ciasta, na koniec za pomocą wykałaczki zrobić kilka wzorków, tak aby obie masy się wymieszały.
Piec w 180ºC przez 60 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Babkę zaraz po upieczeniu wyjąć, odczekać 15 minut a następnie wyciągnąć z formy na kratkę do wystudzenia.


Polewa
Składniki:
  • 60g gorzkiej czekolady + łyżka mleka
  • kilka kostek białej czekolady + łyżka masła
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Udekorować nimi wystudzoną babkę.



Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz: