10 kwi 2014

Bananowe cinnamon rollsy


Banany, puszyste ciasto drożdżowe, masa cynamonu i brązowego cukru. Czy może być coś lepszego? Jeśli tak proszę o przepis.
Nie wiem co wy o tym myślicie, ale dla mnie to najlepsze rollsy jakie do tej pory zrobiłem! :D

Ciasto 
Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki maślanki
  • 3 duże, bardzo dojrzałe(najlepiej z ciemnymi plamami, mają wtedy najwięcej smaku i aromatu) banany rozgniecione na papkę
  • 50g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50g świeżych drożdży 
  • 1 duże jajko + 1 żółtko(białko odłożyć do posmarowania bulek)
  • 1/3 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w mleku, odstawić na 10 minut.
W misie miksera połączyć wszystkie pozostałe składniki, dodać rozczyn i wyrobić gładkie, stosunkowo klejące się ciasto - w zależności od wielkości bananów możecie potrzebować dodatkowej mąki lub mleka. Konsystencję najlepiej wyczuć samemu, ale starajcie się nie dodawać zbyt dużo mąki, bo efekt końcowy będzie twardy.

Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości,

Nadzienie
Składniki:
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100g miękkiego masła
  • 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie; prostokąt ma mieć ok. 0,5cm grubości.
Rozsmarować na nim masło, rozsypać mieszankę cukru, cynamonu oraz orzechów. Zwinąć w roladę, podzielić ją na ok. 12-14 części, które układać w blaszce w pewnych odstępach od siebie(i tak się zlepią).
Przykryć kawałkiem foli spożywczej i odstawić na 30 minut do ponownego napuszenia się, przed pieczeniem wierzch posmarować roztrzepanym z łyżką wody białkiem.
Piec w 180ºC przez 20-25 minut, aż do złotego koloru.

Podawać na ciepło. Najlepsze są z kremem z serka*.


* - kremowy serek utarty z odrobiną masła, skórką z cytryny i cukrem pudrem. ;)

6 komentarzy:

  1. Twój kolejny wypiek, który dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli bananowe to biorę w ciemno! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za połączenie smaków, musiały być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny blog, gratuluję. Zaintrygowała mnie jedna rzecz, a mianowicie różańce na zdjęciach, czemu to ma służyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałem już o tym i nie ma to nic wspólnego z boską ingerencją w wypieki. ;)

      Usuń
  5. za dobre, żeby było prawdziwe! <3
    a mi różańce się podobają. w ogóle zdjęcia, pięknie wystylizowane.

    OdpowiedzUsuń