Całkiem niedawno odkryłem, że na blogu nie ma jeszcze tarty czekoladowej! Cóż za niedopatrzenie...
Tak więc dziś zapraszam na czekoladę, rum i kawę. :)
Spód
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- 120g zimnego masła
- żółtko
Zawinąć je w folię, schłodzić 30 minut.
Rozwałkować na cienki placek, wyłożyć formę do tarty o średnicy 22cm.
Na cieście rozłożyć arkusz foli aluminiowej, wysypać obciążenie(np. fasolę).
Piec w 180ºC przez 15 minut, po tym czasie zdjąć folię i dopiekać kolejnych 10 minut.
Nadzienie
Składniki:
- szklanka mleka
- szklanka śmietany 30-36%
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 4 żółtka
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 150g gorzkiej czekolady
- 80g masła
- 60ml rumu
Przykryć folią(tak aby dotykała kremu, wystudzić i schłodzić minimum 3-4 godziny w lodówce.
Wierzch
Składniki:
- 100g mascarpone
- 100ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy(rozpuszczone w odrobinie wody)
Smacznego!
Uwielbiam czekoladę z rumem, idealnie równoważą się te aromaty :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Dodane do listy ciast do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńpyszności:) wygląda bardzo smacznie:) bajeczna tarta:)
OdpowiedzUsuńRum i czekolada< i kawy przy okazji> to połączenie, które uwielbiam<3
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń