28 kwi 2014

Ciasto z jabłkami i bezą


Wiem, że wiosna za oknem, a ja wyskakuję z takim ciężkim, jesiennym ciastem, ale co zrobić? Lubię wszystko co z jabłkami i nigdy dla mnie nie jest zła pora, żeby coś z nich zrobić. :)
Ciacho jest bardzo proste w przygotowaniu, od zwykłe ucierane z dodatkiem mielonych migdałów.

Składniki:
  • 250g miękkiego masła
  • szklanka cukru + 1/3 szklanki cukru do bezy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mielonych migdałów
  • 5 jajek(z czego 3 białka zostawić do bezy)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • łyżka octu
  • 3-4 jabłka pokrojone w plastry i oprószone łyżką mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałów
Masło utrzeć z cukrem na puch(ok. 5-6 minut ubijania), stopniowo dodawać jajka każdorazowo dokładnie miksując masę.
Oba rodzaje mąki przesiać z  proszkiem, sodą, cynamonem  i mielonymi migdałami, w 3 partiach dodać je do masy maślanej, a wraz z ostatni wlać mleko oraz ocet.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm, na wierzchu rozłożyć plastry jabłek.

Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem(można pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu oraz łyżkę mąki ziemniaczanej - ustabilizuję to bezę). Wyłożyć ją na przygotowane ciasto, wierzch posypać migdałami.

Piec w 180ºC przez 60-70 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.


* - jeśli migdały podczas pieczenia zaczną zbyt mocno się rumienić należy luźno przykryć ciasto arkuszem folii aluminiowej.

1 komentarz: