Dziś kolejny przepis na pyszny chlebek bananowy. Tym razem z dodatkiem maku i skórki pomarańczowej.
Bardzo aromatyczny, wilgotny i z chrupiącymi nasionami, jak dla mnie jest równie smaczny jak ten czekoladowy. :)
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 duże dojrzałe banany rozgniecione na papkę
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki nasion maku
- pół łyżeczki cynamonu
Masę wyłożyć do małej keksówki, piec w 180ºC przez 60-65 minut lub do czasu gdy wbity w środek patyczek będzie suchy.
Upieczony chlebek od razu wyjąć z formy na kratkę i tak całkowicie wystudzić.
Udekorować lukrem lub np. kremem z serka.
Smacznego!
cudowne urozmaicenie <3
OdpowiedzUsuńah! banan i mak ;) uwielbiam
OdpowiedzUsuń