30 kwi 2014

Kostka Piña colada


Kokosowo, ananasowe ciasto tortowe, czyli takie jakie wszyscy lubią najbardziej, przygotowane na lekkim biszkopcie z dodatkiem oleju dzięki czemu jest wilgotny sam w sobie, ale charakteru nabiera dopiero po nasączeniu go likierem kokosowym. :)

Biszkopt
Składniki:
  • 4 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju
Białka ubić na bardzo sztywną pianę stopniowo dodając do niej połowę cukru, żółtka z pozostałym cukrem utrzeć na jasną i puszysty krem, obie masy połączyć na najniższych obrotach miksera.
Za pomocą łopatki wmieszać przesiane mąki, gdy te prawie całkowicie się wchłoną wlać olej i równie delikatnie do wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 30x30cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w 180ºC przez 30-35 minut lub do czasu aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Biszkopt wystudzić.

Krem kokosowy
Składniki:
  • 250g mascarpone
  • 400ml śmietany kremówki
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 100ml likieru kokosowego
  • szklanka wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
Śmietankę ubić na sztywno, mascarpone zmiksować z mleczkiem kokosowym oraz likierem, gdy masa stanie się jednolita dodać do niej rozpuszczoną żelatynę.
Za pomocą łopatki wmieszać ubitą śmietanę oraz kokos.

Dodatkowo:
  • 100ml mleka
  • 60ml likieru kokosowego
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 3/4 ilości zalecanej wody*
  • kilka plastrów ananasa z puszki
Wystudzony biszkopt nasączyć mieszaniną mleka i likiery, wyłożyć na niego krem kokosowy, schłodzić w lodówce minimum 3 godziny, aż wierzch się zetnie, gdy to się stanie ułożyć na nim kawałki ananasów i zalać je tężejącą galaretką.
Przykryć folią spożywczą i schłodzić najlepiej przez całą noc.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. To ciasto zdecydowanie by mi smakowało: ) No i likier kokosowy, który uwielbiam<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę, na majowy weeknd będzie doskonały taki smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiego mleka należy użyć do nasączenia ciasta? Kokosowego czy zwykłego ? Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu, mi nie zostało kokosowego z przygotowywania kremu więc użyłem zwykłego 2%.

      Usuń