Kokosowo, ananasowe ciasto tortowe, czyli takie jakie wszyscy lubią najbardziej, przygotowane na lekkim biszkopcie z dodatkiem oleju dzięki czemu jest wilgotny sam w sobie, ale charakteru nabiera dopiero po nasączeniu go likierem kokosowym. :)
Biszkopt
Składniki:
- 4 duże jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju
Za pomocą łopatki wmieszać przesiane mąki, gdy te prawie całkowicie się wchłoną wlać olej i równie delikatnie do wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 30x30cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w 180ºC przez 30-35 minut lub do czasu aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Biszkopt wystudzić.
Krem kokosowy
Składniki:
- 250g mascarpone
- 400ml śmietany kremówki
- 400ml mleczka kokosowego
- 100ml likieru kokosowego
- szklanka wiórek kokosowych
- 3 łyżeczki żelatyny
Za pomocą łopatki wmieszać ubitą śmietanę oraz kokos.
Dodatkowo:
- 100ml mleka
- 60ml likieru kokosowego
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 3/4 ilości zalecanej wody*
- kilka plastrów ananasa z puszki
Przykryć folią spożywczą i schłodzić najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
To ciasto zdecydowanie by mi smakowało: ) No i likier kokosowy, który uwielbiam<3
OdpowiedzUsuńojej, ojej! świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę, na majowy weeknd będzie doskonały taki smakołyk :)
OdpowiedzUsuńJakiego mleka należy użyć do nasączenia ciasta? Kokosowego czy zwykłego ? Alicja
OdpowiedzUsuńKwestia gustu, mi nie zostało kokosowego z przygotowywania kremu więc użyłem zwykłego 2%.
Usuń