5 kwi 2014

Kostka alpejska


Jestem bardzo, ale to bardzo zorganizowany. Kupiłem wszystko co było mi potrzebne do jej zrobienia z wyjątkiem bez, a że nie chciało już mi się jechać do sklepu musiałem upiec je sam, ale Wy idźcie na łatwiznę i kupcie je, oszczędza się sporo czasu. ;)

Ciasto
Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu
Jajka(całe) ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty, wlać olej i sodę.
Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę z kakao(przy ostatniej dodać ocet) i mleko. Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w  180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.

Ciasto nasączyć ponczem(1/4 szklanki ajerkoniaku, 3 łyżki cukru pudru, 1/3 szklanki wody).

Masa kajmakowa
Składniki:
  • 500g kajmaku
  • 250g miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki ajerkoniaku
  • 400g bez
Masło utrzeć z cynamonem i ajerkoniakiem przez ok. 5-7 minut, aż stanie jasne i puszyste. Cały czas miksując dodawać masę kajmakową.
Za pomocą łopatki wmieszać pokruszone bezy.
Masę rozsmarować na biszkopcie.


Wierzch
Składniki:
  • 600ml śmietany kremówki
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na bardzo sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.
Wyłożyć ją na masę kajmakowa, wyrównać, przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 4-5 godzin w lodówce.
  • 100g gorzkiej czekolady
  • łyżkami miodu
  • 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej; wylać na schłodzone ciasto.


* - pomysł z Kwestii Smaków, jednak z moimi modyfikacjami.

11 komentarzy:

  1. Twoja wersja bardziej mi odpowiada. Gdyby nie było mega słodkie, byłoby idealne;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz bardziej mi się Twoje kostki podobają, a ta najbardziej chyba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być mega pyszna bo tak wygląda :) Da się z dostawą do domu ? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejku, strasznie apetyczne ciacho...bezy, krem kajmakowy i bita śmietana - cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wieki nie jadłam! A tak lubię...

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne :) To ciasto kusi mnie już od jakiegoś czasu. Strasznie boję się jednak, że będzie zbyt słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałem taką obawę, ale jakoś całość, nie jest aż takim ulepkiem. ;)

      Usuń