24 kwi 2014

Mazurek kawowy


Wiem, że już po świętach, ale może przyda się na następny rok.
Dzisiaj zapraszam na mazurek kawowy, bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu.

Spód
Składniki:
  • 170g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 70g cukru
  • 150g masła
  • 1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w malakserze, rozdrabniać pulsacyjnie do uzyskania zwartego ciasta.
Owinąć je w folię, schłodzić minimum 30 minut.
Rozwałkować na wymiar ok. 20x30cm, brzegi zawinąć do środka tworząc rant, zakłuć gęsto widelcem i piec w  180ºC przez ok. 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Krem kawowy
Składniki:
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 200g białej czekolady
  • 50g masła
  • 120ml śmietanki 36%
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
W rondelku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wylać ją na wystudzony spód, udekorować płatkami migdałów, schłodzić do stężenia polewy(nie tak jak ja, do tylko częściowego ;) ).
Smacznego!


* - przepis inspirowany  recepturą z KW

6 komentarzy:

  1. gdyby robiło się w moim domu mazurka to na 100% byłby właśnie kawowy! :) rewelacja;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda! *.*
    Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyda się, przyda! Pomysł na krem pewnie wykorzystam nie tylko z okazji świąt :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Jak cały blog :)

    OdpowiedzUsuń