17 kwi 2014

Sernik z musem jeżynowym


Znów wraca ładna pogoda, słońce przygrzewa więc i wypieki robią się coraz lżejsze. Czekolada, kajmak, toffy i inne ciężkie słodkości ustępują miejsca owocom. Póki co jeszcze mrożone, ale niedługo pojawią się świeże i to dopiero będzie uczta. :)

Dziś zapraszam Was na sernik. Taki zwykły, lekko cytrynowy, na kruchym spodzie, ale wierzch to przepyszny, cierpki mus jeżynowy.

Spód
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
Wszystkie składniki rozetrzeć w dłoniach, aż połączą się w zwarte ciasto(najszybciej można zrobić to za pomocą malaksera), wylepić nim dno formy o średnicy 30x35cm.
Piec w 180ºC, aż do lekkiego zrumienienia się. W międzyczasie przygotować masę serową.


Masa serowa
Składniki:
  • 700g mielonego twarogu
  • 400g gęstego jogurtu naturalnego
  • szklanka cukru
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać jogurt, cytrynę, budyń i dobrze lecz krótko miksując wbijać po jednym jajku.
Masę przełożyć na podpieczony spód.
Piec w 170ºC przez 60 minut, aż sernik na środku będzie ścięty(przy poruszaniu formą może delikatnie dygotać). Wystudzić go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Mus jeżynowy
Składniki:
  • 800g jeżyn
  • 500ml śmietany 36%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
Owoce zmiksować blenderem(można przetrzeć je przez sito aby pozbyć się nasionek).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej, cukier, rozpuszczoną żelatynę i pulpę owocową.
Wylać ją na zimny sernik, schłodzić w lodówce przez całą noc.
Przed podaniem udekorować stróżkami białej czekolady.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Jeej najbardziej lubię w Twoich wypiekach to, że nie używasz malutkich form ( na przykład 20x20 -.- ) i nie mam problemu z przeliczaniem proporcji :D a sernik z musem zapowiada się genialnie, idealna opcja na święta! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Innych używać nie mogę, bo po prostu porcje wychodziłyby za duże, a z ilością przepisów jakie testuję nie mogę sobie na to pozwolić. :D

      Usuń
  2. Jeżyny? Ach, już nie mogę się ich doczekać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłem czystkę w zamrażarce i znalazłem jeszcze paczkę. :)

      Usuń
  3. Szkoda, że w mojej zamrażarce nie uchowały się już jagody:(( Ciasto wygląda fenomenalnie, latem na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho. Zreszta jak wszystkie u Ciebie ;)

    Spokojnych i pysznych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny:) tęsknię za jeżynami.

    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo rzadko wykorzystuję jeżyny do ciast- właśnie za ich cierpkość, ale ten sernik wygląda tak idealnie, że w tym roku wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń