16 kwi 2014

Tort ajerkoniakowy


Może taki torcik pojawi się na Waszym świątecznym stole? Nie wiem, ale ajerkoniak jakoś wybitnie kojarzy mi się z Wielkanocą. Dlaczego? Nie mam pojęcia, od tak po prostu....

Co do samego wypieku, to jest ona raczej z tych cięższych, bo na kremie budyniowym, do tego nie na biszkopcie, a moim ulubionym, wilgotnym i bardzo intensywnym cieście czekoladowym. Wierzch można dowolnie udekorować - myślę że płatki migdałów byłyby super, ale ja przed podaniem polałem go sosem karmelowym. :)

Ciasto
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy*
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier przesiać przez sito.
Jajka, maślankę, olej i ekstrakt z wanilii roztrzepać rózgą, następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać do połączenia się składników za pomocą trzepaczki lub na niskich obrotach miksera.
Do tak przygotowanej masy dodawać gorącą kawę ciągle mieszając.
 Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w 180ºC przez około godzinę, a tak naprawdę do momentu gdy wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy(w zależności od piekarnika czas przedłużyć może się do 90 minut)
Upieczone i wystudzone podzielić na trzy blaty.


Krem ajerkoniakowy
Składniki:
  • 300ml ajerkoniaku
  • 500ml mleka
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300g masła
  • kieliszek wódki
  • 4 łyżki żelatyny
  • 300ml śmietanki 36%
Mleko zagotować, żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać do nich mąki oraz gorące mleko.
Masę przelać do rondelka, dolać adwokat, zagotować cały czas mieszając, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić.
Miękkie masło utrzeć, dodawać do niego stopniowo budyń i wódkę.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec miksowania wlać do niej rozpuszczoną żelatynę, połączyć z kremem budyniowym.
Krem może mieć zbyt luźną konsystencję aby od razu przekładać nim ciasto, dlatego warto go schłodzić jakiś czas w lodówce jednak pilnujcie go, żeby nie stężał w misce. ;)

Blaty ciasta przełożyć kremem, wyrównać i schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Przed podaniem polać sosem karmelowym*.


* - 200g masy kajmakowej, 80ml śmietanki kremówki, 1/4 szklanki brązowego cukru, pół łyżeczki soli(opcjonalnie). Wszystkie składniki podgrzewać na delikatnym ogniu, aż do zagotowania się.

5 komentarzy:

  1. Boski!Uwielbiam ajerkoniak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować, bo brzmi i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 1. Czy kawa ma być gorąca?
    2. Czy ciasto gośnie "z górką"?

    Z góry dzieki za odp :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Tak może być gorąca ale najlepiej po prostu ciepła, żeby aktywować sodę, ale tym samym nie ścięła jajek na jajecznicę.
      2. Nie, to ciasto zazwyczaj wychodzi płaskie, ale dla lepszego efektu wizualnego można wierzch ściąć lub po prostu odwrócić je do góry nogami, że tak powiem :D

      Usuń