14 maj 2014

Cisto marchewkowe z kremem imbiorym


Lubię marchwiaki.Proste, szybki i zawsze przepyszne. :)
Tym razem zapraszam Was na takie jakiego nie jedliście bo z imbirowym kremem.

Ciasto
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszconej
  • 3-4 duże marchewki starte na grubych oczkach
  • 3/4 szklanki kawałków ananasa
  • 1/3 szklanki kokosa
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
Mąkę, sodę, przyprawy przesiać; jajka roztrzepać z maślanką i olejem.
Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się, dodać wiórki oraz ananasa.
Piec w 180ºC przez 50-60 minut lub do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Wystudzić na kratce.

Krem imbirowy
Składniki:
  • 250g mascarpone
  • 150g miękkiego masła
  • 4cm startego świeżego imbiru
  • szklanka cukru pudru
  • sok i skórka z połowy limonki
Masło utrzeć z mascarpone stopniowo dodając cukier puder, gdy masa będzie lekka i puszysta dodać imbir oraz sok z limonki.
Przygotowanym kremem przełożyć  ciasto, udekorować kawałkami skórki pomarańczowej.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta marchewkowe ! A ten krem musi być pyszny i świetnie pasować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Moje ulubione ciasto. Na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie! Z kremem imbirowym jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tak samo uwielbiam marchewkowca, dobrze to ująłeś i więcej o nim nie trzeba pisać, zawsze jest dla niego miejsce :))

    OdpowiedzUsuń