Lubię marchwiaki.Proste, szybki i zawsze przepyszne. :)
Tym razem zapraszam Was na takie jakiego nie jedliście bo z imbirowym kremem.
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maślanki
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszconej
- 3-4 duże marchewki starte na grubych oczkach
- 3/4 szklanki kawałków ananasa
- 1/3 szklanki kokosa
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się, dodać wiórki oraz ananasa.
Piec w 180ºC przez 50-60 minut lub do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Wystudzić na kratce.
Krem imbirowy
Składniki:
- 250g mascarpone
- 150g miękkiego masła
- 4cm startego świeżego imbiru
- szklanka cukru pudru
- sok i skórka z połowy limonki
Przygotowanym kremem przełożyć ciasto, udekorować kawałkami skórki pomarańczowej.
Smacznego!
Uwielbiam ciasta marchewkowe ! A ten krem musi być pyszny i świetnie pasować :D
OdpowiedzUsuńPyszności. Moje ulubione ciasto. Na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Z kremem imbirowym jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńJa tak samo uwielbiam marchewkowca, dobrze to ująłeś i więcej o nim nie trzeba pisać, zawsze jest dla niego miejsce :))
OdpowiedzUsuń