Połączenie które na pewno przypadnie Wam do gustu, bo nie może być inaczej jeśli w jakimś przepisie jest kawa albo kajmak. :)
Spód
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 120g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
Piec w 180ºC, aż do zrumienienia się. W międzyczasie przygotować masę serową.
Kawowa masa serowa
Składniki:
- 600g mielonego twarogu
- 250g mascarpone
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka cukru
- 6 jajek
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka kakao
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- kubek kwaśnej śmietany 18% wymieszany z 2 łyżkami cukru
Wylać na przygotowany spód, piec w 170ºC przez 60-70 minut, do momentu aż środek będzie ścięty.
Gorący sernik wyjąć, odczekać 10 minut, aż powierzchnia się wyrówna, rozsmarować na niej śmietanę.
Wstawić do piekarnika na kolejnych 10 minut, po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
Mus kajmakowy
Składniki:
- 700ml śmietany 36%
- 450g masy kajmakowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 100ml rumu
- 3 łyżeczki żelatyny
W 2-3 partiach za pomocą rózgi wmieszać ubitą na sztywno śmietankę.
Mus wyłożyć na wystudzony sernik, schłodzić przez całą noc w lodówce, przed podaniem udekorować stróżkami rozpuszczonej czekolady.
Smacznego!
Rewelacyjne ciasto i piękne zdjęcia!!
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńmam takie pytanko - jak dokładnie rozpuszczasz czekoladę?tzn co dodajesz oprócz czekolady?no i jaka najlepsza jest na polewę,mleczna czy gorzka?
Basia
Dziękuję. :)
UsuńJak mam czas rozpuszczam w kąpieli wodnej, a gdy nie łamię ją na małe kawałki, dodaję 2 łyżki mleka, łyżkę miodu i łyżkę masła, całość podgrzewam w mikrofali po kilka sekund przerywając żeby ją przemieszać.
dziękuję za poradę,pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne nietuzinkowe przepisy i bardzo apetyczne zdjęcia
UsuńBasia
Coś niesamowitego! Jesteś czarodziejem wypieków i wszelakich słodkości :)
OdpowiedzUsuńBOSKI! :)
OdpowiedzUsuńKwa i kajmak? To musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńSkąd wzięła się Twoja pasja do takich słodkości ? :)
OdpowiedzUsuńLubię jeść. :D
UsuńNo ba, oczywista oczywistość!
UsuńO ile kawy pić nie lubię, o tyle bardzo lubię desery z jej udziałem. A zdjęcia robisz bardzo ładne.
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco. Bardzo!
OdpowiedzUsuń