27 maj 2014

Peanut butter pie


Upały za oknem więc zapraszam Was dzisiaj na ciasto bez pieczenia.
Kto nie lubi masło orzechowego w słodkim wydaniu może od razu opuścić bloga bo dzisiaj placek właśnie z nim w roli głównej. ;)

Spód
Składniki:
  • 200g herbatników(użyłem kakaowych)
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru
Herbatniki zmielić np. w malakserze, dodać miękkie masło i cukier, zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Masą wyłożyć dno oraz boki tortownicy o średnicy 21cm, schłodzić w lodówce.

Nadzienie
Składniki:
  • 250g kremowego serka
  • szklanka gładkiego masła orzechowego
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego(500g)
  • 200ml śmietanki 36%
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny
Ser zmiksować z masłem orzechowym i cynamonem, cały czas ubijając dolewać mleko skondensowane oraz rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.
Śmietankę ubić na sztywno i w 2 partiach wmieszać ją do masy.
Wyłożyć ją na schłodzony spód, wyrównać, schłodzić 3 godziny.


Ganache
Składniki:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miody
  • 100ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
Śmietanę, miód, masło doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, przestudzić i wylać na tężejące nadzienie.
Całość przykryć i schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Przed podaniem udekorować prażonymi fistaszkami oraz bitą śmietaną.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Masło orzechowe to kocham na słodko, na wytrawnie i solo! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. matko bosko! Umarłam! Super ciacho :) Śliczne i jak mniemam pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tu nie mogę wchodzić bo mi tyłek rośnie od samego patrzenia.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko! Smaczne dania i super zdjęcia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty wiesz, jak skraść serce xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdybym była na diecie, przez Twój blog ległaby w gruzach ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. własnie zrobiłam, jeszcze tylko ganache i potem podanie jutro:) ale martwię się, bo masa na razie po godz w lodówce jest jeszcze nie zesztywniała;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po godzinie raczej nie zsiądzie się, potrzeba całą noc na to.
      Masło orzechowe stwardnieje, a żelatyna dodatkowo całość "ściągnie".

      Usuń
  8. pyszna! :-) wyszła super w smaku, tylko nie dałam na wierzch śmietany bo kupiłam śmietanę, która okazala się popsuta;-(
    Polecam!!!
    ps. masa jednak zesztywniala, choć następnym razem dam trochę więcej żelatyny, bo wolałabym bardziej jeszcze zwięzłą masę;)

    OdpowiedzUsuń