11 maj 2014

Sernik kawowy z musem kajmakowym


Połączenie które na pewno przypadnie Wam do gustu, bo nie może być inaczej jeśli w jakimś przepisie jest kawa albo kajmak. :)

Spód
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
Wszystkie składniki rozetrzeć w dłoniach, aż połączą się w zwarte ciasto(najszybciej można zrobić to za pomocą malaksera), wylepić nim dno formy o średnicy 30x35cm.
Piec w 180ºC, aż do zrumienienia się. W międzyczasie przygotować masę serową.


Kawowa masa serowa
Składniki:
  • 600g mielonego twarogu
  • 250g mascarpone
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka kakao
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • kubek kwaśnej śmietany 18% wymieszany z 2 łyżkami cukru
Oba rodzaje sera, śmietanę utrzeć z cukrem, dodawać do nich pojedynczo po jednym jajku każdorazowo rozkmiksowując je w masie, na sam koniec dodać cynamon, rozpuszczoną w odrobinie wrzątku kawę, kakao oraz budynie.
Wylać na przygotowany spód, piec w 170ºC przez 60-70 minut, do momentu aż środek będzie ścięty.

Gorący sernik wyjąć, odczekać 10 minut, aż powierzchnia się wyrówna, rozsmarować na niej śmietanę.
Wstawić do piekarnika na kolejnych 10 minut, po tym czasie wyłączyć grzanie, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.

Mus kajmakowy
Składniki:
  • 700ml śmietany 36%
  • 450g masy kajmakowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 100ml rumu
  • 3 łyżeczki żelatyny
Kajmak utrzeć z jogurtem na jednolitą masę bez grudek, dodać rum oraz rozpuszczoną żelatynę.
W 2-3 partiach za pomocą rózgi wmieszać ubitą na sztywno śmietankę.
Mus wyłożyć na  wystudzony sernik, schłodzić przez całą noc w lodówce, przed podaniem udekorować stróżkami rozpuszczonej czekolady.
Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ciasto i piękne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  2. aż ślinka cieknie:)
    mam takie pytanko - jak dokładnie rozpuszczasz czekoladę?tzn co dodajesz oprócz czekolady?no i jaka najlepsza jest na polewę,mleczna czy gorzka?
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :)

      Jak mam czas rozpuszczam w kąpieli wodnej, a gdy nie łamię ją na małe kawałki, dodaję 2 łyżki mleka, łyżkę miodu i łyżkę masła, całość podgrzewam w mikrofali po kilka sekund przerywając żeby ją przemieszać.

      Usuń
    2. dziękuję za poradę,pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne nietuzinkowe przepisy i bardzo apetyczne zdjęcia
      Basia

      Usuń
  3. Coś niesamowitego! Jesteś czarodziejem wypieków i wszelakich słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kwa i kajmak? To musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skąd wzięła się Twoja pasja do takich słodkości ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ba, oczywista oczywistość!
      O ile kawy pić nie lubię, o tyle bardzo lubię desery z jej udziałem. A zdjęcia robisz bardzo ładne.

      Usuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco. Bardzo!

    OdpowiedzUsuń