Kolejny przepis na sernik, tym razem jako bazę użyłem przepisu na sernik NY, dodałem do niego kruchy spód zamiast ciasteczkowego, brzoskwinie oraz cytrusową kruszonkę. Połączenie kremowego sernika, owoców i chrupiącego wierzchu na pewno przypadnie Wam do gustu.
Spód
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 140g masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
Dodać jajko i wyrobić gładkie, zwarte ciasto, rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki formy o średnicy 23cm. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, wsypać obciążniki w postaci grochu lub fasoli.
Podpiec ok. 20 minut w 180ºC, w międzyczasie przygotować masę serową i kruszonkę.
Kruszonka
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 120g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 3-4 brzoskwinie w syropie
Składniki:
- 800 serka Philadelphia
- 250g mielonego twarogu
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- szklanka cukru
- łyżka esencji waniliowej
- skórka otarta z jednej cytryny
- 4 duże jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piec w 180ºC przez 15 minut, po tym czasie sernik delikatnie wysunąć, rozłożyć na nim pokrojone owoce i rozsypać kruszonkę. Temperaturę zmniejszyć do 160ºC i piec kolejnych 50 minut - na ostatnie 5-10 polecam włączyć termoobieg aby kruszonka się zarumieniła.*
Upieczony sernik wystudzić do teaperatury pokojowej, wypiąć z obręczy tortownicy i schłodzić całą noc w lodówce.
* - na czas pieczenia sernika należy wstawić do piekarnika naczynie z wodą, może to być jakaś mała foremka lub ceramiczna miseczka
Myślałeś o założeniu cukierni ? Przesiadywałabym tam godzinami :)
OdpowiedzUsuńMyślałem, ale jednak to nie takie proste, a do tego jest dodatkowo milion innych spraw które to utrudniają. :(
UsuńSuper klasyka. Robię z beza, ale ta skruszonka wyglada rownie dostojnie:)
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia - jak zawsze :]
OdpowiedzUsuńsernik, mój najlepszy sposób na zaspokojenie słodkiego "głoda" :]
Wygląda imponująco! Zjadłabym;)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik:) narobiłeś mi jak zwykle ochoty na ser.
OdpowiedzUsuńSernik mistrzostwo! Ogólnie wszystkie te Twoje słodkie wypieki robią wrażenie, nie oparłabym się chyba żadnemu :)
OdpowiedzUsuńMati - jesteś dla mnie niekwestionowanym królem serników :) Ściskam!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :*
UsuńCzy śmietanę można zastąpić jogurtem, a serek Philadelphia zwykłym twarogiem?
OdpowiedzUsuńTak, ale wyjdzie wtedy polski sernik, który z NT zbyt wiele wspólnego nie ma. ;)
UsuńTak czy siak na pewno będzie pyszny!