7 maj 2014

Sernik NY z kruszonką i brzoskwiniami


Kolejny przepis na sernik, tym razem jako bazę użyłem przepisu na sernik NY, dodałem do niego kruchy spód zamiast ciasteczkowego, brzoskwinie oraz cytrusową kruszonkę. Połączenie kremowego sernika, owoców i chrupiącego wierzchu na pewno przypadnie Wam do gustu.

Spód
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 140g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać zimne masło, posiekać, aż będzie w mniejszych kawałkach.
Dodać jajko i wyrobić gładkie, zwarte ciasto, rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki formy o średnicy 23cm. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, wsypać obciążniki w postaci grochu lub fasoli.
Podpiec ok. 20 minut w 180ºC, w międzyczasie przygotować masę serową i kruszonkę.

Kruszonka
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 120g miękkiego masła
Składniki rozetrzeć w dłoniach do uzyskania zlepiającego się ciasta po ściśnięciu w dłoniach.


Dodatkowo:
  • 3-4 brzoskwinie w syropie
Masa serowa
Składniki:
  • 800 serka Philadelphia
  • 250g mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • szklanka cukru
  • łyżka esencji waniliowej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki utrzeć ze sobą do uzyskania jednolitej masy, wylać ją na podpieczony spód.
Piec w 180ºC przez 15 minut, po tym czasie sernik delikatnie wysunąć, rozłożyć na nim pokrojone owoce i rozsypać kruszonkę.  Temperaturę zmniejszyć do 160ºC i piec kolejnych 50 minut - na ostatnie 5-10 polecam włączyć termoobieg aby kruszonka się zarumieniła.*

Upieczony sernik wystudzić do teaperatury pokojowej, wypiąć z obręczy tortownicy i schłodzić całą noc w lodówce.


* - na czas pieczenia sernika należy wstawić do piekarnika naczynie z wodą, może to być jakaś mała foremka lub ceramiczna miseczka

11 komentarzy:

  1. Myślałeś o założeniu cukierni ? Przesiadywałabym tam godzinami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałem, ale jednak to nie takie proste, a do tego jest dodatkowo milion innych spraw które to utrudniają. :(

      Usuń
  2. Super klasyka. Robię z beza, ale ta skruszonka wyglada rownie dostojnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne zdjęcia - jak zawsze :]
    sernik, mój najlepszy sposób na zaspokojenie słodkiego "głoda" :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda imponująco! Zjadłabym;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny sernik:) narobiłeś mi jak zwykle ochoty na ser.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik mistrzostwo! Ogólnie wszystkie te Twoje słodkie wypieki robią wrażenie, nie oparłabym się chyba żadnemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mati - jesteś dla mnie niekwestionowanym królem serników :) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy śmietanę można zastąpić jogurtem, a serek Philadelphia zwykłym twarogiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale wyjdzie wtedy polski sernik, który z NT zbyt wiele wspólnego nie ma. ;)
      Tak czy siak na pewno będzie pyszny!

      Usuń