Dziś zapraszam Was na bardzo spektakularny tort, nie jest on trudny w przygotowaniu, ale wymaga sporo czasu przez to że składa się z 16 cienkich warstw kruchego ciasta, które to niestety ale trzeba rozwałkować, wyciąć i upiec. Jednak według mnie opłaca się poświęcić ten czas.
Blaty
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 300g masła
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- ok. pół szklanki zimnego mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wyrobione schłodzić minimum 40 minut w lodówce.
Podzielić je na na 15-16 części(mi wyszło 16), każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1mm, wyciąć z niego koło o średnicy 21cm.*
Piec przez 10 minut w 180ºC, podobnie postąpić z resztą blatów.
Masa śmietanowa
Składniki:
- 1l śmietany 36%
- 250g mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżka esencji waniliowej
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżka mleka w proszku
Ciasto schłodzić w lodówce minimum 24h.
Smacznego!
* - najwygodniej rozwałkowywać ciasto na arkuszu papieru do pieczenia
** - tort na zdjęciach przełożony jest kremem budyniowym
to musi byc super, wyjdz za mnie :D
OdpowiedzUsuńMoi rodzice byli na majówce na Podlasiu i przywieźli mi to ciasto, oryginalne, robione przez gospodynię: ) Jest bardzo smaczny, mój był mało słodki i to akurat było dla mnie dużym zaskoczeniem, ale przyznam szczerze to nawet lepiej, bo nie był bardzo zamulający; )
OdpowiedzUsuńMarcinek zachwycający! Już od jakiegoś czasu zbieram się, żeby go przygotować, ale zawsze wygrywa coś mniej pracochłonnego. Choć trochę tęsknię za jego smakiem...
OdpowiedzUsuń(Chyba będę musiała dołożyć się do tej opłaty za nadbagaż... :D)
Awn, Marcinek, jak słodko, czyżby z myślą o... :P
OdpowiedzUsuńNie, nie schlebiaj sobie. :)
UsuńDobra dobra :P
UsuńCzapki z głów :))
OdpowiedzUsuń