5 maj 2014

Tort Marcinek


Dziś zapraszam Was na bardzo spektakularny tort, nie jest on trudny w przygotowaniu, ale wymaga sporo czasu przez to że składa się z 16 cienkich warstw kruchego ciasta, które to niestety ale trzeba rozwałkować, wyciąć i upiec. Jednak według mnie opłaca się poświęcić ten czas.

Blaty
Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 300g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ok. pół szklanki zimnego mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia, gdy będzie przypominać kruszonką dodać jajka i mleko(to dodawajcie stopniowo bo w zależności od maki możecie nie wykorzystać całego. Ciasto ma być zwarte, miękkie ale nie może zbytnio kleić się do rąk).
Wyrobione schłodzić minimum 40 minut w lodówce.
Podzielić je na na 15-16 części(mi wyszło 16), każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1mm, wyciąć z niego koło o średnicy 21cm.*
Piec przez  10 minut w 180ºC, podobnie postąpić z resztą blatów.

Masa śmietanowa
Składniki:
  • 1l śmietany 36%
  • 250g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka esencji waniliowej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżka mleka w proszku
Wszystkie składniki ubić na bardzo sztywną masę którą przekładać wystudzone blaty ciasta(1 należy pokruszyć - będzie on ozdabiał boki i wierzch tortu).
Ciasto schłodzić w lodówce minimum 24h.
Smacznego!


* - najwygodniej rozwałkowywać ciasto na arkuszu papieru do pieczenia
** - tort na zdjęciach przełożony jest kremem budyniowym

7 komentarzy:

  1. to musi byc super, wyjdz za mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi rodzice byli na majówce na Podlasiu i przywieźli mi to ciasto, oryginalne, robione przez gospodynię: ) Jest bardzo smaczny, mój był mało słodki i to akurat było dla mnie dużym zaskoczeniem, ale przyznam szczerze to nawet lepiej, bo nie był bardzo zamulający; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Marcinek zachwycający! Już od jakiegoś czasu zbieram się, żeby go przygotować, ale zawsze wygrywa coś mniej pracochłonnego. Choć trochę tęsknię za jego smakiem...
    (Chyba będę musiała dołożyć się do tej opłaty za nadbagaż... :D)

    OdpowiedzUsuń
  4. Awn, Marcinek, jak słodko, czyżby z myślą o... :P

    OdpowiedzUsuń