Doczekałem się! :) Przy okazji przepisu na omlet biszkoptowy z ananasem i kokosem pisałem, że zjadłbym taki w wersji czekoladowej i to z truskawkami. I oto jest przepis, dodatkowo wzbogacony o ser mascarpone i banany. :)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3-4 łyżki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
Żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodać mleko, mąkę, kakao i zmiksować do połączenia się składników.
Do białek dodać czekoladową masę i połączyć za pomocą łyżki.
Patelnię z nieprzywierającym dnem o średnicy ok. 20cm rozgrzać, wysmarować masłem.
Wylać na nią ciasto, zmniejszyć ogień do małego i smażyć ok. 4 minut, gdy wierzch zacznie się ścinać, a w kuchni unosić się będzie zapach czekolady to znak, że czas przewrócić go na drugą stronę - najlepiej podważyć szeroką łopatką i sprawnym ruchem przekręcić go. Dosmażyć ok. 2-3 minut i podawać.
Dodatki:
- 5-6 truskawek
- pół średniego banana
- 50g mascarpone
- cukier puder
- starta na grubych oczkach czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz