31 maj 2013

Drożdżowa plecionka z jabłkami i migdałami


Szarlotka tyle, że w wersji drożdżowej. :)
Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne od nadzienia i długo zachowuje świeżość, choć jak znam życie nie będzie okazji żeby to sprawdzić bo zostanie zjedzona jeszcze ciepła(jak to i u nas miało miejsce ;) )
Masę jabłkową można wzbogacać o dowolne dodatki, np. rodzynki, żurawinę, orzechy laskowe, itp.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki maślanki
  • ok. 60g roztopionego masła
/składniki na dwie plecionki/

Drożdże rozpuścić w maślance.
Mąkę, cukier, sól, jaja oraz drożdże wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wmieszać tłuszcz.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Nadzienie
Składniki:
  • 0,5kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałów
  • ewentualnie garść rodzynek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i przesmażyć, aż zmiękną, a większość soku odparuje. Pod koniec dodać rodzynki.
Jeśli masa jest dość rzadka można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25x35cm, rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon. Przeciąć po długości, pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Zapleść ramiona ze sobą.
Ciasto przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do ponownego napuszenia się.
Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać płatkami migdałów.
Piec ok. 30-40 minut w 180ºC.



1 komentarz:

  1. Świetne zdjęcia! Samo ciasto drożdżowe wygląda bardzo apetycznie, pulchne, nie suche... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń