Podczas smażenia tych naleśników dom wypełnia się aromatem czekolady, a rodzinka zlatuje się na śniadanie bez żadnego znaku. Jakim sposobem tak się dzieje? :)
Składniki:
- 50g masła
- szklanka mleka(ok. 250ml)
- 50g czekolady, ja użyłem mlecznej
- łyżka kakao
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru
- 150-160g mąki pszennej
- pół szklanki wody gazowanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
W rondelku delikatnie podgrzać mleko z masłem. Gdy się rozpuści dodać połamaną czekoladę, kakao, cukier i sól. Mieszać, aż masa stanie się jednolita - można delikatnie podgrzewać. Zdjąć z ognia, dodać jajka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować i odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie dodać wodę gazowaną i ponownie zmiksować.
Naleśniki smażyć na wysmarowanej tłuszczem patelni.
Do podania:
- 500g umytych i wydrylowanych czereśni
- 400g serka śmietankowego wymieszanego z 2-3 łyżkami cukru pudru
- cukier puder do oprószenia naleśników
Te naleśniki są po prostu obłędne. Wspaniałe zdjęcia, a o samym smaku potrawy raczej już nie trzeba mówić... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJeszcze nie jadłam takie połączenia, ale podoba mi się :) Zapraszam do udziału w aklcji w czeresniowym raju :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, już się zapisałem do czereśniowej akcji. Specjalnie na nią robiłem tą potrawę. :)
UsuńMam pytanie:' jaki posiada pan aparat i obiektyw? Bardzo profesjonalne zdjęcia
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Beata
Zdjęcia robię Canonem 450D z kitowym obiektywem, bo niczego innego jeszcze się nie dorobiłem(i pewnie się nie dorobię...)
UsuńZdjęcia faktycznie robisz bezbłędne :)
OdpowiedzUsuńBrawo.
A naleśniki wyglądają cudownie i pewnie smakują... mniam.
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
http://makeeateasy.blogspot.com/2013/06/podwojna-nominacja-do-liebster-blog.html
zdjęcia sprawiają, że ma się ochotę lizać ekran ;-) haha
OdpowiedzUsuńDziwisz się, że cała rodzinka się zlatuje? Bo ja nie.:D
OdpowiedzUsuńZdjęcia są genialne!