12 cze 2013

Sernik crème brûlée


Połączenie dwóch tradycyjnych deserów - polskiego sernika i francuskiego crème brûlée, daje nowoczesne i bardzo trafione połączenie.
Niezwykle kremowa masa serowa o waniliowym aromacie pokryta chrupiącą, karmelową skorupką to zestaw idealny. Polecam wypróbować bo naprawdę warto!

Spód
Składniki:
  • 130g maślanych ciasteczek lub herbatników
  • 50g roztopionego masła
Ciastka zmiksować blenderem na okruchy lub posłużyć się tłuczkiem(niezwykle odstresowujące zajęcie ;) ), dodać do nich rozpuszczone masło i wymieszać.
Na dno tortownicy o średnicy ok. 22cm wyłożyć masę, ugnieść i zapiekać ok. 10 minut w 180ºC.

Kremowa masa serowa
Składniki:
  • 700g mielonego twarogu
  • 300ml kremówki
  • 200ml mleka
  • 100g cukru
  • laska wanilii
  • 5 jaj
  • łyżka mąki ziemniaczanej
 Mleko i śmietankę zagotować z nasionami wanilii(można wrzucić również pozostałą osłonkę).
Po zagotowaniu zdjąć z ognia.
Żółtka z cukrem utrzeć na jasną masę, stopniowo dodawać do niej gorące mleka, a następnie ponownie przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.
Budyń gotować ok. 1-2 minut intensywnie mieszając aby nie powstały grudki.
Gotowy krem przykryć szczelnie folią i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik rozgrzać do 170ºC, a na jego dolną półkę wstawić naczynie z wrzącą wodą.
W misie umieścić twaróg i ugotowany wcześniej krem, zmiksować na niskich obrotach miksera, a następnie dodać białka oraz mąkę, dobrze rozprowadzić je w masie.
Na upieczony spód wylać masę serową.
Piec 15 minut w ww. temperaturze, a następnie zmniejszyć ją do 125ºC i piec sernik przez kolejne 60-70 minut.

Upieczony sernik schłodzić w lodówce przez całą noc.
Przed podaniem każdy kawałek obficie obsypać cukrem i skarmelizować go za pomocą palnika lub dobrze rozgrzanego grilla w piekarniku.




3 komentarze:

  1. Się powtórzę, ale bardzo mi miło że skorzystałeś z mojego przepisu i super, że Ci posmakował :) Cukrowa skorupka na wierzchu jest idealna!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, planuje zrobić ten pysznie wyglądający sernik. Jednak nie jestem pewna czy ubić białka przed dodaniem ich do masy serowej czy nie? Z góry dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białek nie ubijałem, ale jeśli chcesz to zrobić proponuję dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej więcej.
      Należy też wziąć pod uwagę to, że sernik na pianie opadnie po upieczeniu i nie będzie idealnie równy.

      Usuń