5 cze 2013

Sernik czekoladowo-miętowy z orzeszkami ziemnymi


Czekolada i mięto to wspaniałe połączenie smaków. Satysfakcjonująca słodycz czekolady jest jednocześnie orzeźwiana smakiem mięty i nie ma możliwości, aby zakończyć deser na jednym kawałku. Gdyby jednak trafił się ktoś wytrzymały mam dla niego bombę w postaci ukrytych w polewie solonych orzeszków ziemnych. :)



Kakaowy kruchy spód
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka kakao
  • 200g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładkie ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 15 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy ok. 26cm.
Na ciasto wyłożyć arkusz folii aluminiowej, wysypać na nią groch lub inne obciążniki(zabezpieczy to ciasto przed wybrzuszeniem się). Zapiekać ok. 15 minut w 180ºC z obciążeniem. Po tym czasie zdjąć ze spodu folię i dopiekać kolejne 10 minut.


Czekoladowo-miętowa masa serowa
Składniki:
  • 1,4kg mielonego twarogu
  • 200g jogurtu greckiego
  • 250g deserowej czekolady
  • 80g świeżych liści mięty lub
  • 4 jaja
  • 1 budyń czekoladowy(40g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
W blenderze zmiksować na gładko jogurt z miętą.
Twaróg wymieszać z cukrem, rozpuszczoną czekoladą, kakao, mąką, budyniem oraz masą z blendera.
Do wstępnie połączonych składników dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując ok. 30 sekund.
Gotową masę wylać na upieczony spód i piec przez 70-80 minut w 170ºC.
Jeśli sernik po tym czasie nie będzie ścięty(środek przy poruszaniu formą może delikatnie  drżeć) należy dopiekać go ok. 10 minut.
Upieczony sernik odstawić do lodówki na całą noc.


Polewa czekoladowo-orzechowa
Składniki:
  •  120g mlecznej czekolady
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 80g uprażonych solonych orzeszków ziemnych
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ostawić do lekkie przestudzenia i zgęstnienia.
Na schłodzony sernik wysypać uprażone orzeszki oraz polać przygotowanym ganache.
Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.




2 komentarze:

  1. Kakaowy kruchy spód
    Składniki:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    200g masła
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 duże jajko
    szczypta soli

    a gdzie kakao? :P

    OdpowiedzUsuń