24 lip 2013

Biszkoptowe placuszki z czarną porzeczką


Bardzo puszyste i lekkie placuszki z kwaśną czarną porzeczką polane miodem akacjowym, świetny kontrasty smaków.
Polecam może nie na pierwsze śniadanie(chyba, że domownicy nie śpią albo mieszkacie sami) bo wymagają warczenia mikserem, a nie każdy może go słuchać z samego rano. Ja obudziłem rodzinkę, ale warto było. :)

Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • garść czarnej porzeczki
  • miód akacjowy
/składniki na ok. 8 placuszków/


Białko oddzielić od żółtka i ubić je na sztywną pianę dodając szczyptę soli oraz jedną łyżeczkę cukru.
Żółtko ubić z pozostałą łyżeczką cukru na jasną i puszystą masę. Pod koniec dodać mąkę, mleko i wszystko dobrze zmiksować.
Do białek wlać żółtka i wymieszać za pomocą łyżki.
Na średnio rozgrzaną patelnię teflonową nakładać porcję ciasta(jedna czubata łyżka na jeden placek), posypać  z wierzchu owocami delikatnie wciskając je do środka. Smażyć po ok. 2-3 minuty z każdej ze stron, aż do zrumienienia się.
Polać miodem i wcinać. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Moja rodzinka jest juz przyzwyczajona do porannego halasu wywolanego szukaniem patelni, tudziez gofrownicy haha :D

    Pyszne te Twoje pankejksiki :)
    Ojjj jutro chyba postawie wszystkich na rowne nogi i obudze ich zapachem placuszkow z porzeczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki wyglądają wspaniale!
    Zdjęcie w przekroju barrrdzo smakowite. : D

    OdpowiedzUsuń