7 lip 2013

Knedle z jagodami


Uwielbiam knedle i z niecierpliwością czekałem, aż pojawią się jagody bo taka ich wersja smakuje mi najbardziej. Są obłędne! Miękkie z pysznymi, słodkimi jagodami w środku, polane śmietaną lub jogurtem. Mogę ich zjeść naprawdę dużo co później odbija się na przyciasnych spodniach, ale kto by się tym przejmował? :)



Składniki:
  • ok. 800g ugotowanych w nieosolonej wodzie ziemniaków
  • 1 jajko
  • 150g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • 0,5kg jagód
  • cukier

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc na gładkie puree, doprawić solą. Do jeszcze ciepłych dodać mąki oraz jajko. Zagnieść elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozpłaszczać w dłoni lub rozwałkować. W środek nakładać 2 łyżeczki jagód oraaz jedną łyżeczkę cukru. Zlepić brzegi i uformować w kulkę.
Knedle wrzucać na gotującą się, lekko osoloną wodę. Gotować od momentu wypłynięcia ok. 2 minut.
Podawać na ciepło z miksem jogurtowo-jagodowym.
Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Jak zawsze zdjecia oddają wszystko,co zawarłeś w tekście,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam knedle w sobotę robiłam z truskawkami, mam nadzieje że jeszcze uda mi się zrobić z jagodami, obłędnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja knedli z jagodami nigdy nie jadłam. Zawsze z truskawkami albo ze śliwkami, ale nigdy z jagodami. Najwyższy czas to zmienić, a zbędne kilogramy się wybiega, albo wyjeździ na rowerze ;-)

    OdpowiedzUsuń