31 lip 2013

Sałatka z pieczonych buraków, twarogu i chili


Letnia i bardzo zdrowa sałatka na drugie śniadanie.
Mam dla Was dwie opcję jej przygotowania, ekspresową i wymagającą trochę czasu, to którą wybierzecie zależy od Was.
Pierwsza polega na pieczeniu buraków w kuchence mikrofalowej. Wiem, dziwne ale się sprawdza. Wystarczy je obrać, pokroić w cienkie plastry, skropić oliwą, posypać solą i mikrofalować ok. 4 minut.
Druga wymaga użycia piekarnika.Umyte buraki skrapiamy oliwą, pieprzem i solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 minut w 180ºC. Takie buraczane paczuszki warto wrzucić do piekarnika przy okazji pieczenia mięsa czy nawet ciasta. Gotowe buraczki wystarczy obrać, schłodzić i przechowywać do kilku dni w lodówce.


Składniki:
  • 2 średnie upieczone buraki
  • 200g półtłustego twarogu
  • 2 papryczki chili
  • młode listki botwiny
  • 50ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Buraki kroimy w cienkie plastry, mieszamy je z podzielonymi na mniejsze części liśćmi botwinki i pokruszonym twarogiem. Oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekane chili ubijamy trzepaczką w miseczce. Tak przygotowanym dresingiem polewamy sałatkę.
Opcjonalnie do sałatki można dodać 2 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczone buraki, sałatka musi być pyszna: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraki z mikrofalówki? hmmm... Z ciekawości jutro przetestuję ;)

    OdpowiedzUsuń