Sernik zachwycający smakiem i wyglądem, bo kto przejdzie obojętnie obok fioletowego sernika? Ja na pewno nie. :)
Długo czekałem, aby go zrobić bo chciałem użyć świeżych jagód(oczywiście mrożone też się nadadzą). Całość zwieńczyłem polewą z białej czekolady i jogurtu greckiego, dzięki czemu po rozkrojeniu goście zbierają szczęki z podłogi, bo nie spodziewają się takiego serniczka.
Polecam, bo przepis jest wart wypróbowania, szczególnie teraz gdy mamy sezon na te fioletowe perełki z lasu. ;)
Spód
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g zimnego masła
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
Jagodowa masa serowa
Składniki:
- 300g jagód
- 750g mielonego twarogu, może być z wiaderka
- 50ml śmietany kremówki
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jaja
- opakowanie waniliowego budyniu(proszku)
W dużej misce połączyć twaróg, budyń, cukier oraz mus jagodowy. Do masy dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując około 30s.
Gotową masę wylać na upieczony spód.
Sernik piec przez 60-80 minut w 180ºC, aż do momentu gdy środek będzie ścięty.
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia, następnie schować go do lodówki na około 3-4 godziny, aby lekko się zsiadł. Po tym czasie zabrać się za przygotowanie polewy z białej czekolady.
Polewa z białej czekolady i jogurtu greckiego
Składniki:
- 200g białej czekolady
- 300-350g jogurtu greckiego
Schłodzony sernik wypiąć z obręczy, udekorować przygotowaną polewą oraz świeżymi jagodami, schować ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
w jagodowych słodkościach zawsze zachwycam się ich kolorami, są cudowne! połączenie jagód i białej czekolady i to jeszcze w serniku musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie:)i z pewnością smakuje pysznie.
OdpowiedzUsuńBosko wygląda :) Widzę na zdjęciach, że masz takie samo siteczko jak ja :D
OdpowiedzUsuńśliczne połączenie barw.
OdpowiedzUsuńdziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!
o jaaaa! zakochałam się w tym! wygląda MEGA apetycznie ;p gdyby nie dieta to od razu poleciałabym piec ;d ale może spróbuję zrobić lżejszą wersję
OdpowiedzUsuńZaczynam jesc oczami ... dodaje do listy ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Zachwyca barwą i z pewnością smakiem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj ten sernik i wyszedł bezbłędny! Piękne dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńdziś Cię znalazłam. Twój blog ;) I już tu zostaję. To co tworzysz to są jakieś czary!!! Pozdrawiam i powodzenia. M.
OdpowiedzUsuńMam pytanie: czy mogę dzisiaj upiec spód, a jutro dopiero wylać masę serową i upiec? :D Nie chce mi się iść na zakupy ;)
OdpowiedzUsuńTak, jasne. :D
Usuń