15 lip 2013

Sernik jagodowy z polewą z białej czekolady


Sernik zachwycający smakiem i wyglądem, bo kto przejdzie obojętnie obok fioletowego sernika? Ja na pewno nie. :)
Długo czekałem, aby go zrobić bo chciałem użyć świeżych jagód(oczywiście mrożone też się nadadzą). Całość zwieńczyłem polewą z białej czekolady i jogurtu greckiego, dzięki czemu po rozkrojeniu goście zbierają szczęki z podłogi, bo nie spodziewają się takiego serniczka.
Polecam, bo przepis jest wart wypróbowania, szczególnie teraz gdy mamy sezon na te fioletowe perełki z lasu. ;)


Spód
Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
W wymieszanej mące z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać masło, dodać jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno tortownicy o średnicy 22cm, gęsto nakłuć widelcem, piec 20 minut w 180ºC, w międzyczasie przygotować mase serową.


Jagodowa masa serowa
Składniki:
  • 300g jagód
  • 750g mielonego twarogu, może być z wiaderka
  • 50ml śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • opakowanie waniliowego budyniu(proszku)
Jagody zmiksować blenderem ze śmietaną.
W dużej misce połączyć twaróg, budyń, cukier oraz mus jagodowy. Do masy dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując około 30s.
Gotową masę wylać na upieczony spód.
Sernik piec przez 60-80 minut w 180ºC, aż do momentu gdy środek będzie ścięty.
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia, następnie schować go do lodówki na około 3-4 godziny, aby lekko się zsiadł. Po tym czasie zabrać się za przygotowanie polewy z białej czekolady.



Polewa z białej czekolady i jogurtu greckiego
Składniki:
  • 200g białej czekolady
  • 300-350g jogurtu greckiego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali(uważając, aby jej nie przypalić), dodać do niej jogurt i zmiksować na gładki krem. Jeśli pojawią się grudki należy polewę umieścić w kąpieli wodnej i cały czas mieszając delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia się ich.
Schłodzony sernik wypiąć z obręczy, udekorować przygotowaną polewą oraz świeżymi jagodami, schować ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.




11 komentarzy:

  1. w jagodowych słodkościach zawsze zachwycam się ich kolorami, są cudowne! połączenie jagód i białej czekolady i to jeszcze w serniku musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie:)i z pewnością smakuje pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko wygląda :) Widzę na zdjęciach, że masz takie samo siteczko jak ja :D

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne połączenie barw.
    dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaaaa! zakochałam się w tym! wygląda MEGA apetycznie ;p gdyby nie dieta to od razu poleciałabym piec ;d ale może spróbuję zrobić lżejszą wersję

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaczynam jesc oczami ... dodaje do listy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny! Zachwyca barwą i z pewnością smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam wczoraj ten sernik i wyszedł bezbłędny! Piękne dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziś Cię znalazłam. Twój blog ;) I już tu zostaję. To co tworzysz to są jakieś czary!!! Pozdrawiam i powodzenia. M.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie: czy mogę dzisiaj upiec spód, a jutro dopiero wylać masę serową i upiec? :D Nie chce mi się iść na zakupy ;)

    OdpowiedzUsuń