29 wrz 2013

Babka kawowo-waniliowa


Łatwa, prosta i wilgotna ucierana babka w łaty. :)
Jasna część z dodatkiem cukru waniliowego, a ciemna to warstwa kawowa.  Dla mnie zestaw idealny.

Składniki:
  • 150g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru waniliowego*
  • 3 średnie jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • czubata łyżka kawy rozpuszczona w łyżce gorącej wody
/wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/


Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę - trzeba to robić dość długo aby wtłoczyć do niego dużo powietrza.
Cały czas miksując dodawać po jednym jajku na raz, każdorazowo dobrze je rozprowadzając.
Do masy dodawać na przemian przesiane suche składniki(mąkę i proszek do pieczenia) oraz wymieszany jogurt z mlekiem.
Do połowy ciasta dodać rozpuszczoną kawę.

Keksówkę o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, na przemian łyżką nakładać jasną i ciemną masę.
Piec przez około godzinę w 175ºC, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.


* - domowego z prawdziwą wanilią lub zwykłego białego ;)
** - kroić po całkowitym wystudzenia, nie tak jak ja :D

8 komentarzy:

  1. Lubię takie ciacha,proste i mega smaczne, nie dziwie się, że nie mogłeś się doczekać i pokroiłeś ciepłą...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też zdecydowanie kroiłabym, gdyby było jeszcze ciepłe ;d nie opanowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto. : )
    Uwielbiam tego bloga za cudowne, klimatyczne zdjęcia i styl.

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie kończy się piec :D :D :d mniam co za zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe zdjęcia i równie wspaniała babka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta kawowa część mnie kupiła; ) Uwielbiam kawę.

    OdpowiedzUsuń