8 wrz 2013

Ciasto koliber, Hummingbird cake


Coś pomiędzy chlebkiem bananowym, a ciastem marchewkowym. Jeśli lubicie takie smaki to zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ja zobaczyłem to ciasto u Doroty z Moich wypieków i wiedziałem od razu, że muszę je zrobić. Oczywiście nie zawiodłem się, choć sam przepis lekko zmodyfikowałem pod swoje preferencje - czyli zmniejszyłem ilość użytego tłuszczu, który zastąpiłem maślanką.


Do pieczenia potrzebne będą Wam orzechy. W oryginalnym przepisie są to pekany, ale nie panikujcie jeśli nie możecie ich kupić(tak jak ja nigdzie ich nie znalazłem, a odwiedziłem chyba z 10 sklepów z kuchniami świata) bo można zastąpić je orzechami włoskimi. :)


Ciasto
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 150ml oleju 
  • 60ml maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g ananasa*
  • 3 średnie bardzo dojrzałe banany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 100g posiekanych orzechów 
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą.
W robocie kuchennym zmiksować na puree banany i ananasa. Dodać cukier(2/4 szklanki), żółtka, olej, maślankę i ponownie zmiksować na gładką masę.

Białka ubić na sztywno z 1/4 szklanki cukru.
Do suchych składników wlać mokre, wymieszać dodając stopniowo posiekane orzechy. Delikatnie wmieszać do masy ubitą pianę.
Ciasto podzielić na dwie 20cm tortownice. Piec około 50 minut w 175ºC, aż wbity patyczek będzie czysty.

Krem 
Składniki:
  • 160g masła
  • 150g cukru pudru
  • 650g gęstego serka kremowego typu philadelphia
  • łyżka soku z cytryny
 /wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/


Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawać ser cały czas ubijając. Na koniec wmieszać sok z cytryny.

Całkowicie wystudzone ciasta przeciąć na pół, przekładać masą z serka. Wierzch i boku udekorować pozostałym krem oraz orzechami.
Schłodzić minimum 3-4 godziny w lodówce, a najlepiej całą noc.

Smacznego! :)


* - użyłem odciśniętego ananasa z puszki

12 komentarzy:

  1. cudowny tort! ależ bym zjadał kawałek tak z samego rana!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny i jeszcze raz cudny!! A jaki wysoki:) Przepis na krem już spisany, przy najbliższej okazji wypróbuję:) I jestem pod wrażeniem scenerii Twoich zdjęć:) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. wymiekam -zreszta jak zawsze,widzac Twoje przepisy.
    Jestes moim Guru!
    pozdrawiam po urlopie
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydowanie moje smaki, a tort prezentuje się genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak to wspaniale wygląda. kojarzy mi się z weselnym tortem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też mam niezwykłą ochotę upiec to ciasto :) Twoje wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też się na niego czaję :) Twój wygląda równie pięknie jak u Doroty ;)

    P.S. Świetne sztućce :P

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja mam pytania! :) jakiej średnicy była twoja tortownica? i czy uważasz, że ten tort wystarczy dla około 10 osób? proszę o odpowiedz, bo chcę zrobić na dniach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownica 21cm, myślę że powinno wystarczyć na 10 osób bo to dość ciężkie ciasto. ;)

      Usuń