Coś pomiędzy chlebkiem bananowym, a ciastem marchewkowym. Jeśli lubicie takie smaki to zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ja zobaczyłem to ciasto u Doroty z Moich wypieków i wiedziałem od razu, że muszę je zrobić. Oczywiście nie zawiodłem się, choć sam przepis lekko zmodyfikowałem pod swoje preferencje - czyli zmniejszyłem ilość użytego tłuszczu, który zastąpiłem maślanką.
Do pieczenia potrzebne będą Wam orzechy. W oryginalnym przepisie są to pekany, ale nie panikujcie jeśli nie możecie ich kupić(tak jak ja nigdzie ich nie znalazłem, a odwiedziłem chyba z 10 sklepów z kuchniami świata) bo można zastąpić je orzechami włoskimi. :)
Ciasto
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 150ml oleju
- 60ml maślanki
- 3/4 szklanki cukru
- 100g ananasa*
- 3 średnie bardzo dojrzałe banany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 3 jajka
- 100g posiekanych orzechów
W robocie kuchennym zmiksować na puree banany i ananasa. Dodać cukier(2/4 szklanki), żółtka, olej, maślankę i ponownie zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywno z 1/4 szklanki cukru.
Do suchych składników wlać mokre, wymieszać dodając stopniowo posiekane orzechy. Delikatnie wmieszać do masy ubitą pianę.
Ciasto podzielić na dwie 20cm tortownice. Piec około 50 minut w 175ºC, aż wbity patyczek będzie czysty.
Składniki:
- 160g masła
- 150g cukru pudru
- 650g gęstego serka kremowego typu philadelphia
- łyżka soku z cytryny
Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawać ser cały czas ubijając. Na koniec wmieszać sok z cytryny.
Całkowicie wystudzone ciasta przeciąć na pół, przekładać masą z serka. Wierzch i boku udekorować pozostałym krem oraz orzechami.
Schłodzić minimum 3-4 godziny w lodówce, a najlepiej całą noc.
Smacznego! :)
* - użyłem odciśniętego ananasa z puszki
cudowny tort! ależ bym zjadał kawałek tak z samego rana!!!
OdpowiedzUsuńCudny i jeszcze raz cudny!! A jaki wysoki:) Przepis na krem już spisany, przy najbliższej okazji wypróbuję:) I jestem pod wrażeniem scenerii Twoich zdjęć:) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńwymiekam -zreszta jak zawsze,widzac Twoje przepisy.
OdpowiedzUsuńJestes moim Guru!
pozdrawiam po urlopie
Ewa
robi niesamowite wrażenie!
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki, a tort prezentuje się genialnie:)
OdpowiedzUsuńjak to wspaniale wygląda. kojarzy mi się z weselnym tortem ;)
OdpowiedzUsuńCudowny.
OdpowiedzUsuńTeż mam niezwykłą ochotę upiec to ciasto :) Twoje wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPiękne przybranie;)
OdpowiedzUsuńTeż się na niego czaję :) Twój wygląda równie pięknie jak u Doroty ;)
OdpowiedzUsuńP.S. Świetne sztućce :P
Pozdrawiam
a ja mam pytania! :) jakiej średnicy była twoja tortownica? i czy uważasz, że ten tort wystarczy dla około 10 osób? proszę o odpowiedz, bo chcę zrobić na dniach!
OdpowiedzUsuńTortownica 21cm, myślę że powinno wystarczyć na 10 osób bo to dość ciężkie ciasto. ;)
Usuń