Dawno nie było żadnych bułeczek. Błąd. Bo przecież czy jest coś lepszego na drugie śniadanie od miękkiej drożdżówki z owocami? Ba! Z całą połówką brzoskwini? :)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- 45g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 70g rozpuszczonego masła
- 7 brzoskwini
- 14 malin
Przesiać pozostałą mąkę, dodać resztę cukru, jajka, sól i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i dolać masło. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.
Przykryć je ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, a następnie podzielić na 14 części. Każda uformować w kulkę i rozwałkować na grubość ok. 4mm. Na środku ułożyć połówkę brzoskwini i malinę, w cieście zrobić 4 nacięcia ku owocom. Każde z nich złożyć w trójkąt.
Uformowane bułki nakryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut do ponownego napuszenia się.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Piec 20-25 minut w 180ºC do wyraźnego zrumienienia się.
Jeszcze ciepłe polać lukrem.
jak tu kolorowo! aż dzieciństwo się przypomina. super!
OdpowiedzUsuń