20 wrz 2013

Karpatka


To ulubione ciasto moje i mojego brata. Możemy je jeść na okrągło i w każdej ilości.
W dzieciństwie gdy robiła je mama zazwyczaj nie zdążyło dobrze się schłodzić, a już było konsumowane, tak więc w kwestii przypomnienia prezentuję Wam przepis na karpatkę, która chyba jest już lekko zapomniana, a szkoda bo jest przepyszna! :)

Ciasto parzone
Składniki:
  • 125g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 250ml wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4-5 jajek w zależności od wielkości i konsystencji ciasta
Zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień i dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Intensywnie mieszać, aż ciasto nie będzie miało grudek, zbije się w kulę, będzie szkliste i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Gdy ciasto przestygnie dodawać do niego po jednym jajku miksując na średnich obrotach - można mieszać łyżką, ale mikserem idzie znacznie sprawniej i szybciej. ;)

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozsmarować na dnie dużej brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i piec ok. 25-30 minut do wyraźnego zrumienienia się. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Identycznie postąpić z drugą połową ciasta.


Krem budyniowy
Składniki:
  • 5 żółtek
  • 750ml mleka
  • laska wanilii*
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 160g masła w temperaturze pokojowej
Laskę wanilii rozciąć na pół, wydrążyć nasion, włożyć do garnka, zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć ogień, przykryć pokrywką i pozostawić tak ok. 15-20 minut.
W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, jasny i gęsty kogel. Wmieszać do niego oba rodzaje mąki.
Z mleka wyjąć wanilię, dodać do jaj ok. 1/5 mleka i energicznie wymieszać aby je zahartować - w przeciwnym razie mogą się ściąć. Masę jajeczną przelać do garnka, wymieszać z resztą mleka i gotować, aż powstanie bardzo gęsty budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą(tak aby bezpośrednio dotykała ona masy) i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masło rozetrzeć mikserem, a następnie stopniowo dodawać do niego zimny budyń.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)


 
www.comfortfood.pl

14 komentarzy:

  1. sto lat nie jadłam karpatki! coś mi sie wydaje że pora nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko jakie cudo, uwielbiam karpatkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna!
    U mnie dzisiaj też karpatka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna karpatka.
    Faktycznie chyba już trochę zapomnieliśmy o tym cieście. Szkoda, bo jest pyszne i prezentuje się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jest przepyszne ciasto! nie znam osoby ktora go nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moje ulubione ciacho. Ciut inaczej robię, ale Twój przepis na krem muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszła Ci cudowna ta karpatka! ja jakoś nie mogę się zabrać za swoją, a chętnie bym zjadła... może się wbiję do Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
  8. I etap konkursu "Comfort food - jedzenie na pocieszenie" PizzaPortal.pl i Duszlak.pl został rozstrzygnięty!

    Wybraliśmy 20 najlepszych wpisów, które przeszły do II-go etapu, wśród nich znalazł się również Pani blog! Gratulujemy!!!

    Jednocześnie zapraszamy do wzięcia udziału w głosowaniu, które trwa do 30 września (włącznie) na stronie blogu comfortfood.pl - http://www.comfortfood.pl/category/konkurs/ Wpis z największą ilością popularnych "like-ów" otrzyma atrakcyjną nagrodę główną - smartfon Sony Xperia J. Zapraszamy do zabawy!

    OdpowiedzUsuń