18 wrz 2013

Sernik bananowy na owsianym spodzie


Sernik powstał z prostej przyczyny - braku miejsca w zamrażarce. Ostatnio jestem jak chomik i zamrażam wszystko co zostaje i nadaje się do zamrożenia. Takim sposobem uzbierała się pokaźna torebka bananów pięknie pokrojonych w plasterki. Zużyłem prawie wszystkie(prawie bo zostawiłem kilka plasterków na papki dla mojego gekona orzęsionego Stefana - czasem możecie go zobaczyć na funpage MMK na FB ;) ) czyli około 5 dużych sztuk, dzięki czemu sernik ma beżowe zabarwienie, a w smaku jest baaardzo intensywny.
Spód powstał ze zmielonych płatków owsianych, bo zawsze mi się wydawało że dobrze pasują do bananów.
Cały sernik udekorowałem kleksami bitej śmietany, jak szaleć to szaleć prawda? :)


Spód
Składniki:
  • szklanka płatków owsianych*
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Płatki zmielić w robocie kuchennym na mąkę. Dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Najlepiej zrobić to dłonią - ciasto wyjdzie lepkie i klejące się - w konsystencji przypominać będzie hmmm... mielone mięso? Przepraszam za porównanie, ale gdy je zagniatałem z tym właśnie mi się skojarzyło... :D
Przełożyć je do tortownicy o średnicy 22cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Rozprowadzić równą warstwą na dnie i bokach - zrobiłem to palcami oprószonymi w mące. Schłodzić w lodówce minimum pół godziny.
Ciasto podpiekać ok. 25 minut w 180ºC, aż wierzch straci surowość i lekko się podniesie.
W tym czasie przygotowywać masę serową.


Masa serowa
Składniki:
  • 600g mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 5 dojrzałych bananów rozdrobnionych na papkę
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
 /wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/


Wszystkie składniki zmiksować na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
Masę wylać na podpieczony spód.

Na dno piekarnika wstawić naczynie  z wodą.
Sernik piec w 170ºC przez około 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty.


Wierzch:
  • 300g gęstego jogurtu bananowego lub kwaśnej śmietany wymieszanej z 2 łyżkami cukru
  • 120ml zimnej śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru
Na 10 minut przed końcem pieczenia sernik wysunąć z piekarnika i rozprowadzić na jego wierzchu jogurt bananowy(lub śmietanę z cukrem) .
Upieczony zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia, a następnie schłodzić go najlepiej przez całą noc w lodówce.
Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną z cukrem pudrem.
Smacznego!


* - możecie użyć gotowej mąki owsianej lub po prostu zrobić spód z pokruszonych owsianych ciasteczek

8 komentarzy:

  1. Zaglądam ostatnio do Ciebie coraz częściej i te serniki które tworzysz robią na mnie coraz większe wrażenie. Ale na ten bananowy chyba się skuszę i wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba! Wygląda na taki kremowy, takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam Twoje sernikowe wariacje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik wygląda genialnie!! zrobiony po mistrzowsku, poza tym cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczny ten sernik, no i cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń