16 wrz 2013

Tort kokosowo-czekoladowy


Lekki i wilgotny tort o bardzo wyraźnej kokosowej nucie.
Przygotowany na niezawodnym rzucanym biszkopcie w wersji kakaowej. Zawsze się udaje i wychodzi idealny. :)


Biszkopt kakaowy
Składniki:
  • 5 duży jaj - białka i żółtka oddzielnie
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli
Białka ubijać z solą, aż zaczną się puszyć następnie dodawać stopniowo cukier(jak przy przygotowywaniu bezy). Piana ma być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca.
Cały czas miksując dodać żółtka i rozprowadzić je w masie.
Suche składniki przesiać i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać do jaj.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) tortownicy o średnicy 22cm. Piec ok. 40-50 minut w 180ºC, aż bity w ciasto patyczek będzie suchy.
Upieczony i gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 50cm, następnie schować ponownie do piekarnika. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, podzielić na 3-4 blaty.


Krem kokosowy*
Składniki:
  • 750g mascarpone lub innego gęstego serka kremowego(myślę, że odsączony jogurt typu greckiego też by się sprawdził w tym przepisie)
  • 2x400ml mleczka kokosowego
  • 100ml śmietany kremówki 
  • szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Puszki z mleczkiem kokosowym wyjąć z lodówki, odwrócić, otworzyć, zlać wodę kokosową, a następnie wybrać gęstą śmietankę.
W misie miksera połączyć ze sobą wszystkie składniki i ubić je na puszysty krem.
Schłodzić przed przekładaniem tortu.


Polewa czekoladowa
Składniki:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 125ml śmietany 30-36%
Śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać na gładki sos. Ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.


Dodatkowo:

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć go ponczem(woda i likier kokosowy), pokryć warstwą kremu, podobnie postępować ze wszystkimi warstwami.
Boki i wierzch obłożyć pozostałym kremem.
1/3 przygotowanej polewy czekoladowej polać tort, a boki obłożyć przygotowaną praliną kokosową. Schłodzić przez 30 minut.
Pozostałą** część masy czekoladowej ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić tort wedle uznania.

Gotowy musi postać minimum kilka godzin w lodówce.
Smacznego!


* -przepis na krem pochodzi z tego tortu
** - ubić można również całość masy czekoladowej i ozdobić szprycą cały tort.

 

9 komentarzy:

  1. Podziwiam Cię za te wypieki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW!Co za tort i jakie zdjęcia!!! Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie mokre, jakie czekoladowe...<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ty pieczesz dla jakiejś cukierni,jeśli nie to powinieneś,pozdrawiam i zazdroszczę genialnych wypiekow!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny, dobrze że miałam jeszcze kawałek tortu w lodówce bo mi takiego apetytu narobiłeś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mateuszu...
    Jestes moim najslodszym sadysta,codziennie kiedy zagladam na Twoja strone zaskakujesz mnie ogromnie.
    Zdjecia i przepisy jakie pokazujesz sa poprostu wspaniale,za kazdym razem burczy mi w brzuchu na widok przysznosci przez Ciebie wykonanych.
    Nie mam tyle odwagi i doswiadczenia w pieczeniu by wykonywac te cuda jakie u Ciebie widze,ale marzy mi sie by wlasnie taki tort byl u mnie na urodziny..))
    Dobrze ze marzenia mamy za darmo
    Pozdrawiam Cie bardzo cieplo z zimnej Nadrenii
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, obłędny! *_*
    Baaardzo elegancki i estetycznie zrobiony :)! Podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj, prosiłabym o podawanie linków do inspiracji.. krem kokosowy z mojego tortu kokosowego, biszkopt kakaowy rzucany z mojego blogu, masa frużelinowa do babeczek też.. nie sądzisz, że to byłoby uczciwe?
    pozdrawiam
    dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, bardzo cenię Twoje przepisy i są dla mnie dużą inspiracją. :)
      Zawsze staram się linkować(czy to w opisie czy to przy odnośnikach na końcu) strony z inspiracjami, ale ostatnio mam tyle na głowie, że wszystko co piszę robię w pośpiechu. Przepraszam, będę bardziej uważał następnym razem.
      Pozdrawiam!

      Usuń